Želi si Norvežane

Trump noče priseljencev iz "usranih lukenj"

G.G./STA
12. 1. 2018, 07.22
Posodobljeno: 12. 1. 2018, 07.27
Deli članek:

Washington Post na podlagi dveh virov blizu predsednika ZDA poroča, da je Donald Trump v četrtek za zaprtimi vrati izražal jezo nad dejstvom, da v ZDA prihajajo le ljudje iz revnih držav, kot je Haiti, pri tem pa uporabil zelo neprimerne besede. Bela hiša Trumpovih navedb ni zanikala.

Profimedia
Trump rad kramlja na twitterju. Če ne z drugimi, pa s sabo.

Trump je eksplodiral med predstavitvijo kongresnega dogovora o ureditvi problema priseljevanja, ki ga je zavrnil naravnost v obraz presenečenim kongresnikom, ki so bili na sestanku v Beli hiši. Potem, ko je Bela hiša konec preteklega tedna intenzivno zavračala navedbe o lenem in ne preveč bistrem predsedniku in je Trumpa dala pred kamere s kongresniki in norveško premierko, da dokaže kako obvlada zadeve, je newyorški milijarder v četrtek porušil vse, kar je bilo mukoma zgrajeno.

Zjutraj se je najprej prepiral sam s seboj po tviterju glede podaljšanja veljavnosti zakona o nadzoru nad tujci, ki spotoma nadzira tudi ameriške državljane, zvečer pa je sledil izbruh, ki ga komentatorji opredeljujejo kot brezobzirno rasističnega.

Demokratski senator iz Illinoisa Dick Durbin je našteval države, katerih državljani bi lahko dobili začasni zaščiteni status zaradi objektivnih okoliščinah doma, ko bodo ukinili program loterije za dovoljenja za delo in bivanje v ZDA.

Ko je Durbin prišel do Haitija, je Trump vskočil in ga vprašal, zakaj v Ameriki potrebujejo Haitijce in zakaj želijo še več Afričanov ter dodal vprašanje, zakaj si želijo vse te ljudi iz "usranih lukenj", namesto na primer iz Norveške.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Raj Shah v odgovoru na novinarsko vprašanje za komentar ni zanikal predsednikih besed in željo po prihodu modrookih in plavolasih, ampak je rasistično izjavo potrdil z malce lepšimi besedami.

Povedal je, da se predsednik bori za trajno rešitev priseljevanja, da bodo ZDA močnejše s sprejemanjem tistih, ki lahko prispevajo k družbi in ekonomiji ter se lahko asimilirajo v njihovo veliko državo. "Nekateri politiki Washingtona so se odločili, da se bodo borili za tuje države, predsednik Trump se bo vedno boril za Američane," je pribil Shah.

Največja "usrana luknja na svetu"

Televizija CNN je medtem iz Bele hiše dobila pojasnilo, da jih predsednikove žaljivke ne skrbijo, ker bodo morda razjezile koga v Washingtonu, vendar bodo dobro odmevale pri Trumpovi volilni bazi.

Na Trumpovo izjavo se je med prvimi odzval nekdanji predsednik Mehike Vicente Fox, ki je tvitnil, da so Trumpova usta največja "usrana luknja na svetu". "S kakšno avtoriteto lahko razglasiš, kdo je in kdo ni dobrodošel v Ameriki? Ameriška veličina je zgrajena na raznolikosti, ali pa si morda pozabil na lastno imigrantsko ozadje, Donald?," je sporočil Fox.