Paradoks

Kapitalist ustanovil socialistično farmo

M.V.
10. 1. 2018, 21.00
Deli članek:

Kdo bi si mislil, da lahko dve smrtno sovražni ideologiji delujeta hkrati, in to celo uspešno. Eno od moskovskih sosesk je milijonar Pavel Nikolajevič Grudinin spremenil v zgodbo o uspehu.

Arhiv časnika Novice Svet24
Pavel Nikolajevič Grudinin

Beseda kolektivizacija na vzhodu Evrope vzbudi precej neprijetnih spominov in občutkov. Ob razpadu Sovjetske zveze in komunističnega bloka leta 1991 je tisoče kolhozov in sovhozov prešlo v roke zasebnih lastnikov. Pri tem je bilo veliko obdelovalnih površin zapuščenih. Tudi sovjetska farma Vladimirja Lenina je bila prepuščena zobu časa, vse dokler se milijonar Pavel Nikolajevič Grudinin ni odločil odkupiti zemljišča in na njen urediti skupnost, v kateri se srečata preteklost in prihodnost.

Arhiv časnika Novice Svet24
V osrčju kapitalistovega socialističnega raja.

Dežela delavcev

V nasprotju z drugimi zasebnimi lastniki je Grudinin ubral nepričakovan pristop pri vodenju farme. Na območju je dal zgraditi večstanovanjski objekt in ga ponudil delavcem za zelo nizko ceno ali pa zastonj, če si niti tega ne morejo privoščiti. Ob zgradbi stoji sodoben vrtec za otroke zaposlenih, upravnik komune pa poleg varstva otrok nudi še brezplačne zdravstvene storitve. Tako je za delavce in njihove družine poskrbljeno na vseh področjih življenja, zato je delavska farma med Moskovčani postala priljubljena tema pogovorov.

Arhiv časnika Novice Svet24
Na pozabljenem zemljišču je zrasla urejena stanovanjska soseska.

Jagode in jabolka socializma

Po nekaterih kazalcih gre za eno najbolj učinkovitih kmetijskih podjetij v okolici glavnega mesta Ruske federacije. V lanskem letu so pridelali kar tisoč ton jagod, letos pa zaradi slabšega vremena »le« 850 ton. Lani so tudi začeli obirati jabolka, v prihodnosti pa zaradi uspeha projekta kanijo še razširiti komuno in spodbuditi podobne projekte po državi in po svetu.