Kompromis

Izbrano novo ime za Makedonijo?

G.G.
10. 1. 2018, 08.16
Posodobljeno: 11. 1. 2018, 08.28
Deli članek:

Makedonija in Grčija naj bi se končno v dogovorili o novem imenu Makedonije.

Profimedia
Kip Aleksadnra Velikega v Skopju. Tako Grčija kot Makedonija si prisvajata zgodovinsko dediščino.

Spor glede imena te nekdanje jugoslovanske republike ima dolgo brado. Grčija na različne načine nagaja severnim sosedom, od leta 2005 jim na primer preprečuje začetek pristopnih pogajanj o vstopu Makedonije v EU in od leta 2008 v Nato.

Predstavniki obeh vlad naj po poročanju nekaterih grških medijev včeraj dosegli dogovor, medtem ko grško ministrstvo za zunanje zadeve sporoča, da dogovor še ni bil dosežen. Za Atene naj bi bilo sprejemljivo ime Republika Nova Makedonija ali krajše Nova Makedonija, ki se je omenjalo že vse od leta 1991, a do danes ni bilo všeč ne Skopju ne Atenam. 

Premier Makedonije Zoran Zaev je pred dnevi v pogovoru za grško televizijo Alfa izrazil prepričanje, da bo spor z Grčijo glede uradnega imena Makedonije rešen najpozneje do julija. Takrat so se omenjali predlogi: Nova, Severna ali Zgornja Makedonija. Očitno so izbrali ime Nova Makedonija.

Zakaj Grki ne sprejmejo imena Makedonija? To je namreč tudi ime severne grške province in v Atenah se naj bi bali, da bi Makedonija imela ozemeljske težnje po njihovi istoimenski pokrajini. Ob tem navajajo še “zgodovinsko dediščino”, ki sega še v čas Aleksandra Velikega.