Jezni predsednik

Trump: Bannon "poleg službe izgubil tudi pamet"

S.R./STA
4. 1. 2018, 07.16
Posodobljeno: 4. 1. 2018, 09.10
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo razpustil maja lani ustanovljeno komisijo za preiskavo volilnih prevar. Politični potres na ameriški desnici pa povzroča odmevna knjiga novinarja Michaela Wolffa o ameriškem predsedniku.

Reuters

Kot je utemeljil, ji številne zvezne države niso hotele predati informacij o volivcih. Komisija je bila ustanovljena na podlagi domneve, da je pet milijonov ljudi na volitvah nezakonito oddalo glas za demokratko Hillary Clinton.

Trump je bil po zmagi na volitvah jezen zaradi dejstva, da je Clintonova dobila tri milijone glasov volivcev več od njega in je trdil, da je za demokratko volilo pet milijonov nezakonitih priseljencev. Zato je ustanovil komisijo, ki bi to skušala dokazati. Ne le demokratske ampak tudi republikanske države so nemudoma začele zavračati sodelovanje s komisijo, saj ni bilo niti najmanjšega dokaza o Trumpovih obtožbah.

Trump je ob razpustitvi komisije ministrstvu za domovinsko varnost naročil, naj razišče uvodne ugotovitve komisije in se odloči o nadaljnjih korakih. "Kljub bistvenim dokazom o volilnih prevarah so številne države zavrnile dostop do osnovnih informacij, potrebnih za preiskavo," je sporočil Trump in dodal, da raje komisijo ukinja, kot pa se zaplete v neskončne tožbe na račun davkoplačevalcev.

Reuters
Trump doslej sicer ni pokazal pripravljenosti, da se odpove lastnim pobudam, ne glede na to, ali so se izkazale za smiselne ali ne.

Težave vse od začetka

Trump je komisijo ustanovil maja lani, na čelo pa postavil podpredsednika ZDA Mika Pencea. Dejansko delo vodenja je opravljal državni sekretar Kansasa Kris Kobach. Trump je imel težavo najti demokrate, ki bi bili pripravljeni sodelovati v komisiji, novembra pa je eden od njih celo vložil tožbo, ker mu niso omogočili dostopa do podatkov.

Komisija se je zapletla v tožbe takoj, ko je od držav zahtevala podatke o volivcih, na primer podatke o kriminalni preteklosti, celo številke socialne varnosti, o državljanstvu in podobne podatke. Državni sekretarji zveznih držav so podatke zaščitili in jih niso predali Trumpovi komisiji. Ta se je sestala le dvakrat in drugi sestanek je minil v znamenju hudega spora med Kobachom in državnim sekretarjem New Hampshira glede izida senatnih volitev v državi.

"Komisija nikoli ni imela ničesar opraviti z integriteto volitev, ampak je bila le maska za oviranje dostopa do volišč, utrjevanje nevarne neutemeljene trditve in predmet posmeha po vseh ZDA. To kaže, da nepremišljeni predlogi, ki uživajo podporo ozke skupine ljudi, ne bodo uspešni in upamo, da se bodo iz tega kaj naučili," je sporočil vodja demokratske manjšine v senatu Chuck Schumer.

Obračun z nekdanjim političnim strategom

Bannonov medij Breitbart News je resda močno navijal za komisijo in objavljal povsem neutemeljene trditve o volilnih prevarah, podpredsednik komisije Kobach pa je bil celo reden pisec kolumn za ta medij. Že ob sami ustanovitvi komisije so se Trumpovi kritiki in treznejši podporniki prijemali za glavo, ker jim nikakor ni šlo v račun, zakaj predsednik sproža dvom v volitve, na katerih je zmagal. Bela hiša sedaj namiguje, da je Bannon enostavno predsednika potegnil za nos.

Trump doslej sicer ni pokazal pripravljenosti, da se odpove lastnim pobudam, ne glede na to, ali so se izkazale za smiselne ali ne. Komisija je bila ukinjena le nekaj ur potem, ko je Trump stresel hudo jezo na nekdanjega političnega stratega Bele hiše Steva Bannona zaradi eksplozivnih izjav novinarju v novi knjigi o Trumpu. V Beli hiši sedaj trdijo, da je zamisel o komisiji zrasla na Bannonovem zelniku.

Michael Wolff v knjigi z naslovom Ogenj in Bes, ki je povzročila pravi potres na desnici in ki bo izšla šele 9. januarja, med drugim predsednikovega sina Donalda mlajšega obtožuje izdaje države zaradi razvpitega sestanka z rusko pravnico v Trumpovi stolpnici. Knjiga, katere odlomke je že objavila revija New York, je prava zakladnica informacij za Trumpove kritike, predsednik pa se je skupaj z Belo hišo in zvesto televizijo Fox News odzval silovito.

"Steve Bannon nima opravka z mano ali mojim predsedovanjem. Ko je bil odpuščen je poleg službe izgubil tudi pamet,"je včeraj v odzivu na izjave svojega nekdanjega političnega stratega v Wolffovi knjigi izjavil Trump. Bannon se po Trumpovem napadu nanj še ni odzval, njegovi sodelavci pa pravijo, da mu ni nič žal. Bannon je bil tisti, ki je novinarju Wolffu omogočil dostop do Zahodnega krila Bele hiše, kjer je skoraj leto dni zasliševal zaposlene ter zbiral material za knjigo.