Zgoreli domovi bogatešev

FOTO in VIDEO: To niso prizori iz hollywoodskih filmov! Ognjeni zublji ogrožajo Los Angeles

G.G./STA
7. 12. 2017, 11.16
Posodobljeno: 7. 12. 2017, 13.22
Deli članek:

Številnim požarom, ki pustošijo na jugu Kalifornije, se je v sredo pridružil še velik požar v prestižnem predmestju Los Angelesa Bel Air, kjer prebivajo številni milijonarji.

Profimedia

Močan suh veter, ki se je okrepil v ponedeljek, razpihuje več požarov na jugu Kalifornije okrog Los Angelesa in guverner Kalifornije Jerry Brown je že v torek razglasil izredne razmere, na pomoč pri gašenju pa je priskočila tudi zvezna vlada v Washingtonu.

V sredo je ukaz za evakuacijo veljal že za 200.000 ljudi, požari so prekinili oskrbo z elektriko za 250.000 gospodinjstev, na ogroženih območjih so zaprli šole, prekinile so se produkcije televizijskih serij, zaprt je muzej Getty, o smrtnih žrtvah pa na srečo vsaj zaenkrat še ne poročajo. V hribih nad Los Angelesom je sicer zgorelo nekaj konjev, ki jih niso uspeli pravočasno prepeljati na varno.

Današnja noč je bila za gasilce posebej težka, saj je veter pihal s hitrostjo do 130 kilometrov na uro. Ognjeni pekel je zaprl najmanj pet avtocest in v Bel Airu hitro dosegel najmanj šest več milijonov dolarjev vrednih graščin.

V okrožju Ventura je velik požar Thomas, s katerim se bori 1000 gasilcev, medtem doslej požgal 150 hiš, zračni tankerji pa pri gašenju ne morejo pomagati, saj so vetrovi premočni.

Profimedia
Gasilci v boju z ognjem v Venturi.

Kaj takšnega še nista doživela

Izpostavimo pričevanji Marka in Linde Patterson, ki živita v Venturi. Sredi noči jo je zbudilo “trkanje po vratih”. Mislila sta, da gre za šalo, nato pa sta zagledala plameni na bližnjem griču, sosede, ki so bili pred hišami. Zadeva je resna, je pomislil 58-letni Mark, ko so plameni pogoltnili grič in se približali hišam. “19 let sva živela v Venturi. Doživela sva nekaj požarov, kaj takšnega pa še nikoli,” je dejal Paterson za Los Angeles Times potem, ko sta bila z ženo že na varnem.