Sekta

Oče ugrabil rosno mladi hčerki, da bi ju lahko poročil

J.P.
5. 12. 2017, 10.32
Posodobljeno: 5. 12. 2017, 10.40
Deli članek:

Oblasti ameriške zvezne države Utah so se znesle nad leglom poligamistične sekte, kjer so nezakonito zadrževali štiri otroke.

Facebook
Vsi štirje otroci so ušli iz očetovih krempljev.

Včeraj zvečer razloga za paniko ni več bilo – pogrešani sestri Dinah (8) in Hattie Coltharp (4) sta bili najdeni.

Bili sta z verskim voditeljem in sodelavcem njunega očeta, 34-letnim Samuelom Warrenom Shafferjem. Nekaj ur prej sta bila najdena tudi njena brata William (7) in Seth (6). Tudi onadva sta veljala za pogrešana.

Šerifova pisarna okrožja Iron
John Coltharp naj bi nameraval poročiti svoji hčerki.

Fundamentalistična prepričanja

Prejšnji teden so policisti aretirali njihovega očeta Johna Coltharpa (33), saj so ga sumili, da je otroke ugrabil on. Tudi po aretaciji ni hotel razkriti, kje se nahajajo. Otroci, oče in njegova starša so izginili septembra.

Po besedah Coltharpove sestre Cindi Ray je njen brat »fundamentalistični mormon«, torej med drugim tudi zagovornik poligamije. Ta in bigamija sta v Združenih državah Amerika nezakoniti, čeprav zvezna država Utah, kjer biva številčna mormonska skupnost, ljudi teh življenjskih nazorov ne preganja.

Vitezi kristalnega meča

Šerifova pisarna okrožja Iron
Samuel Warren Shaffer, prerok Vitezov kristalnega meča

Coltharp in Shaffer sta ustanovila sekto Vitezi kristalnega meča (Shaffer velja za preroka), je še razkrila Coltharpova sestra. Sumi, da je oče hčerki ugrabil, da bi ju lahko pripravil na čim prejšnjo poroko. Bil naj bi mnenja, da je deklicam namenjeno, da se poročijo pri 12 letih, saj da so takrat njihova telesa na to pripravljena. Sestrinemu možu Gregu Rayju pa naj bi celo zaupal, da hčerki raje »ustreli v glavo«, kot da ju prepusti vladi.

Coltharpova bivša žena Micha Soble (28) je o njem povedala, da se rad pripravlja na konce sveta. Prav tako ne premore zaupanja v sodobno medicino, zaradi česar naj bi jo prisilil v povsem naraven porod.

Oba ustanovitelja sekte sta v ječi, čeprav ni znano, česa je obtožen Shaffer.