Pred odhodom

Brexit: težave v pogajanjih, irski premier razočaran

T.L./STA
4. 12. 2017, 21.03
Posodobljeno: 4. 12. 2017, 22.17
Deli članek:

Stališča smo precej zbližali, a popolnega dogovora še ni, potrebna so nadaljnja posvetovanja, pogajanja in pogovori, je povedal Juncker po srečanju z Mayevo.

Reuters
Premierka je pod velikim pritiskom.

V pogajanjih o treh prednostnih ločitvenih vprašanjih v sklopu procesa za izstop Velike Britanije iz EU danes še ni bilo mogoče doseči preboja. A britanska premierka Theresa May in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker verjameta, da bo zadosten napredek mogoče doseči do decembrskega vrha EU.

Stališča smo precej zbližali, a popolnega dogovora še ni, potrebna so nadaljnja posvetovanja, pogajanja in pogovori, je povedal Juncker po srečanju z Mayevo. Pogovore je opisal kot iskrene in konstruktivne, britansko premierko pa kot trdo pogajalko.

To ni poraz, je začetek zadnjega kroga pogovorov, je poudaril predsednik komisije, ki še vedno verjame, da bo zadosten napredek mogoče doseči do vrha EU, ki bo sredi decembra.

Irski premier Leo Varadkar je danes v Dublinu dejal, da je "presenečen in razočaran", ker si je London premislil glede dogovora o meji na irskem otoku po brexitu. Po navedbah irskih virov so se dogovorili, da bo Severna Irska po brexitu ostala "zakonodajno usklajena" z EU, a britanska premierka je kasneje sporočila, da še ni preboja. "Presenečen in razočaran sem, ker britanska vlada očitno ni uspela izpeljati tistega, za kar smo se prej danes dogovorili," je poudaril irski premier na novinarski konferenci. Po njegovem mnenju so za to, da je London stopil korak nazaj, krivi ulstrski unionisti (DUP), zavezniki britanske premierke May.

Poudaril je, da imajo ulstrski unionisti pomembno vlogo, da pa niso edina stranka na Severnem Irskem. Dodal je, da si prizadeva za blaginjo svojih ljudi in da se ne želi z nikomer prepirati niti nima skritih namenov. Po njegovem mnenju se sicer Mayeva pogaja v dobri veri.

Tudi Mayeva verjame, da je mogoč pozitiven razplet. Nekaj vprašanj je še, glede katerih se stališča razhajajo, pogovor je bil konstruktiven, obe strani delata trdo in v dobri veri, je še povedala britanska premierka.

Mayeva in Juncker sta skupaj podala izjavi za medije, na novinarska vprašanja pa nista odgovarjala. Mayeva je takoj zatem odšla na srečanje s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, ki je pred tem po Twitterju ocenil, da je dogovor blizu.

"Povej mi, zakaj imam rad ponedeljke! Telefonski pogovor z irskim premierjem Leom Varadkarjem o napredku glede irskega vprašanja v brexitu. Približujemo se zadostnemu napredku na decembrskem vrhu EU," je tvitnil Tusk z referenco na hit skupine Boomtown Rats iz leta 1979. Tusk je to sporočilo posredoval med kosilom Mayeve z Junckerjem in pred svojim srečanjem z britansko premierko.

Iz Dublina so nato prišla sporočila, da bo Varadkar posredoval "pozitivno izjavo" glede irskega vprašanja. "Sedaj imamo besedilo, ki bo varovalka, ki bo pomirila ljudi, da ne bo spet neprepustne meje na tem otoku," je dejal irski zunanji minister Simon Coveney.

"Težave" z Irsko

Potem se je vsul plaz kritik na kompromisni dogovor, po katerem naj bi Severna Irska po brexitu ostala "zakonodajno usklajena" z EU. Izjemo za Severno Irsko zavračajo tako ulstrski unionisti kot tudi Škoti, Valižani in londonski župan Sadiq Khan.

Velika Britanija naj bi v pogajanjih po brexitu privolila v to, da bi na Severnem Irskem tudi po izstopu Združenega kraljestva iz EU - tudi iz notranjega trga in carinske unije - ohranili sedanjo zakonodajo s področja notranjega trga in carinske unije.

V tiskovni službi britanske vlade so sicer že pred obiskom poudarili, da se je treba pogovarjati še o veliko stvareh in da bo današnji dan pomembna postaja na poti do ključnega decembrskega vrha EU.

Poleg vprašanja meje na irskem otoku, ki je na koncu najtrši oreh, sta med prednostnimi ločitvenimi vprašanji še finančna poravnava, glede katere naj bi se bili minuli teden zgodili določeni premiki, in pravice državljanov.

Na Mayevo pritiskajo z vseh strani

Pritisk na Mayevo je ogromen, tako iz njene vlade in stranke v povezavi s finančnimi vprašanji, kot iz severnoirske stranke DUP, ki preti z umikom podpore njeni manjšinski vladi, če bo pristala na dogovor glede irskega vprašanja, ki jim ne bi bil pogodu.

EU je Britaniji začetek decembra postavila kot rok, v katerem mora zagotoviti konkretne zaveze glede omenjenih treh vprašanj, če želi, da voditelji sredi meseca ocenijo, da je dosežen zadosten napredek za prehod v pogajanja o prihodnjih odnosih.