Vojaške vaje

Po izstrelitvi rakete v zrak poslali letala

J.P./STA
4. 12. 2017, 07.14
Posodobljeno: 4. 12. 2017, 07.18
Deli članek:

Južnokorejska in ameriška vojska sta danes začeli vojaške vaje letalskih sil, na katerih sodeluje več kot 230 letal in 12.000 vojakov. Severna Koreja, ki je minuli teden izvedla preizkus balistične rakete, je v nedeljo opozorila, da so vaje provokacija, ki bo sprožila samo še hujše povračilne ukrepe.

Reuters
Med vajami bodo med drugim simulirali natančne zračne napade po navideznem severnokorejskem jedrskem in raketnem napadu.

Južna Koreja in ZDA sta petdnevne vojaške vaje, ki so največje tovrstne do zdaj, načrtovali še pred severnokorejsko izstrelitvijo rakete.

Po navedbah južnokorejskih medijev na vajah sodelujeta tudi dva nadzvočna bombnika dolgega dosega B-1 Lancer. Med vajami bodo med drugim simulirali natančne zračne napade po navideznem severnokorejskem jedrskem in raketnem napadu.

Severnokorejska vojska je minuli teden izstrelila medcelinsko balistično raketo, ki je po navedbah strokovnjakov letela najdlje od vseh severnokorejskih raket do zdaj, čeprav dvomijo v trditve režima v Pjongjangu, da bi lahko nosila jedrsko konico.

Južna Koreja in ZDA redno izvajata vojaške vaje na Korejskem polotoku. V Pjongjangu vsakič ostro protestirajo, češ da gre za priprave na napad na Severno Korejo.