Ciljajo na ZDA

"Junaški severnokorejski narod" dosegel polno jedrsko suverenost

S.R./STA
29. 11. 2017, 07.15
Posodobljeno: 29. 11. 2017, 07.34
Deli članek:

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je danes sporočil, da je Severna Koreja po zadnji uspešni izstrelitvi balistične rakete, ki lahko doseže katerikoli cilj v ZDA, dosegla polno jedrsko suverenost.

Profimedia
Severna Koreja zatrjuje, da je dosegla polno jedrsko suverenost.

Po oceni poznavalcev gre za nov izziv za ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je v preteklosti obljubljal, da se kaj takega ne bo zgodilo.

"Kim Džong Un s ponosom sporoča, da smo končno uresničili velik zgodovinski cilj z dokončno izgradnjo državne jedrske sile, z izgradnjo raketne sile," je na državni televiziji sporočila znana severnokorejska televizijska napovedovalka Ri Chun-Hee, ki se pojavi samo takrat, ko obelodani kakšne pomembne dogodke.

"Velik uspeh v poskusni izstrelitvi medcelinske balistične rakete hwasong-15 je neprecenljiva zmaga, ki jo je dosegel velik in junaški severnokorejski narod," je še dejala televizijska napovedovalka. Po navedbah severnokorejske tiskovne agencije KCNA je medcelinska balistična raketa hwasong-15 sposobna zadeti katerikoli cilj na ozemlju ZDA.

Po navedbah Pjongjanga je raketa, ki so jo izstrelili danes ob 3. uri zjutraj po lokalnem času, dosegla višino 4475 kilometrov in iz strelišča opravila 950 kilometrov dolgo pot. Komunistična država je sicer v septembru izpeljala svoj šesti in najodmevnejši raketni poskus, potem ko je izstrelila raketo čez Japonsko.

Ameriški predsednik Trump je severnokorejsko potezo komentiral z izjavo: "Poskrbeli bomo za to." Poudaril je, da ZDA severnokorejsko izstrelitev jemljejo zelo resno, da pa gre za situacijo, ki jo bodo ZDA "vzele v svoje roke," in da se nasprotovanje ZDA severnokorejskemu raketnemu programu ni spremenilo.

Youtube
O uspešnih raketnih izstrelkih običajno poroča napovedovalka Ri Chun-Hee.

Ostri odzivi

Skupaj s Trumpom je pred medije stopil tudi ameriški obrambni minister James Mattis. Ta je novinarjem pojasnil, da je tokratni izstrelek poletel višje kot kateri koli od prejšnjih severnokorejskih poskusov. Ocenil je še, da tokratna izstrelitev pomeni grožnjo mednarodnemu miru in varnosti.

Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je poudaril, da je diplomacija glede Severne Koreje "za zdaj" še mogoča ter da ZDA ostajajo zavezane iskanju mirne rešitve za jedrsko razorožitev in zaustavitev vojaških dejanj Severne Koreje. Mednarodno skupnost je pozval k novim ukrepom zoper Severno Korejo, pa tudi h krepitvi pomorske varnosti, vključno s pravico do prestrezanja plovil, ki prevažajo blago v Severno Korejo in iz nje.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je dejal, da nov severnokorejski poskus spodkopava regionalno in mednarodno varnost, Pjongjang pa bi se moral znova angažirati za verodostojen dialog z mednarodno skupnostjo.