Mobilna verzija
19:00 21. maj 2018

Žalost in bes: "Teden dni so nam lagali, kaj se je zgodilo"

T.L.
1 Posodobljeno: 09:19 / 24.11.2017

Luis Tagliapietra, oče mornarja Damiana, je dejal, da je mornarica potrdila, da je posadka umrla v eksploziji podmornice na globini 200 metrov.

podmornica_argentina

Svojci žalujejo. Foto: Profimedia

Konec je upanja za svojce 44 članov posadke argentinske podmornice. Pogrešana argentinska dizelska podmornica ARA San Juan je izginila minuli teden v južnem Atlantiku, po besedah svojcev pa je mornarica zdaj potrdila, da je na podmornici prišlo do eksplozije.

Podmornica ARA San Juan

Izginila je 15. novembra. Foto: Profimedia

Upanja, da bi 44 članov posadke preživelo in da bi jih uspelo rešiti, je tako konec. Svojci pogrešanih so se na zadnjo novico o izginuli podmornici odzvali z žalostjo in besom.

Zbrali so se v pomorskem oporišču Mar del Plata in od odgovornih zahtevali odgovore na številna vprašanja. S solzami v očeh so vodstvo mornarice obtožili, da so jim v zadnjem tednu dni, odkar je podmornica izginila, lagali. Drugi pa za nesrečo obtožujejo vlado, češ, da se je nesreča zgodila zaradi nezadostnih vlaganj in korupcije v argentinski vojski. To naj bi bil razlog, da je vojna oprema v slabem stanju.

ARA San Juan_podmornicva

"Ubili so mojega brata, pankrti. Vse so ubili, ker so jih odpeljali na plovbo v podmornici, ki se je skoraj razpadla,” je po poročanju BBC dejal razburjeni moški, ki je imel med posadko brata.

"Gadje, lagali so nam teden dni o tem, kaj se je zgodilo," je dejala žena enega od mornarjev. 

argentina_podmornica_ARA San Juan

Konec je upanja za posadko. Foto: Profimedia

Luis Tagliapietra, oče mornarja Damiana, je dejal, da je mornarica potrdila, da je posadka umrla v eksploziji podmornice na globini 200 metrov.

Na podmornici je bilo 44 članov posadke pod vodstvom kapetana Pedra Martina Fernandeza. Med njimi je bila tudi ena ženska, Eliana Maria Krawczyk. 35-letna častnica v argentinski mornarici je bila prva ženska častnica, ki je v tej državi služila na podmornici. Njen oče jo je klical "kraljica morja".

Vaš prispevek