Mobilna verzija
19:01 21. maj 2018

Je hrvaška farmacija res zastrupila Savo?

U.K.
7 Posodobljeno: 20:19 / 22.11.2017

Preiskovalci tehnične fakultete so opravili raziskavo, katere rezultati so izjemno skrb vzbujajoči. V Savi so namreč odkrili ogromne količine antibiotikov.

analiza vode

Opozarjajo, da tudi ljudje nikoli ne smejo zdravila, ki jim je potekel rok, metati v odtoke, saj ti končajo v rekah. Foto: Profimedia

Morda se nam prisotnost antibiotikov v reki ne zdi prav nevarna stvar, toda dejstvo je, da lahko povzroči ekološko katastrofo in neposredno ogrozi življenja ljudi. O svoji najdbi so s fakultete že obvestili pristojne službe za nadzor onesnaženosti. Do zdaj ni bilo podatkov, da bi v rekah v Srbiji odkrili antibiotike, tako da se te navedbe za zdaj preverjajo, in če se izkaže, da so raziskave točne, bodo ukrepali.

1000-krat večje vrednosti

Dr. Mirjana Vojinović Miloradov, profesorica na tehniški fakulteti v Novem Sadu in vodja raziskovalcev pri projektu, je dejala, da lahko zelo natančno izmerijo količino antibiotikov v vodi in da verjame, da je hrvaška farmacija onesnažila Savo s količinami antibiotikov, ki za več kot tisočkrat presegajo dovoljene količine. »Posledice pa so lahko katastrofalne. Niti Sava niti Donava nimata čistilnih naprav ali sistemov za odstranjevanje antibiotikov. Ljudje se v tej vodi kopajo, jedo ribe iz nje in vse, kar je v njej prenašajo v svoje organizme. Vključno z antibiotiki. Redne kontrole naj sicer ne bi pokazale ničesar, a verjamemo, da ob rednih kontrolah sploh niso preverjali vsebnosti antibiotikov,« je povedala dr. Vojinović Miloradova.

Sava v Srbiji

Raziskovalci verjamejo, da je Savo onesnažilo eno od farmacevtskih podjetij na Hrvaškem. Foto: Wikipedija

Resne težave
Onesnaženje z antibiotiki ima lahko katastrofalne posledice. Prvič, lahko se razvijejo superbakterije, ki so odporne proti antibiotikom, in tako lahko bolezni, ki so trenutno razmeroma lahko ozdravljive, nenadoma postanejo smrtonosne. Antibiotiki lahko povzročijo pogin rib, rastlin ter drugega življenja v reki in njeni okolici. V povezavi s prvo točko to pomeni tudi smrtne žrtve, zaradi bakterij, ki so odporne proti antibiotikom, ali vsaj na veliko podražitev zdravljenja določenih bolezni. 

Vaš prispevek