Nagovor ljudstva

"Večni" diktator Robert Mugabe še ni odstopil

G.G./STA
19. 11. 2017, 20.00
Posodobljeno: 19. 11. 2017, 21.48
Deli članek:

Dolgoletni predsednik Zimbabveja Robert Mugabe je privolil v odstop kot predsednik vladajoče stranke. Mnogi so pričakovali, da bo v neposrednem televizijskem prenosu odstopil tudi kot predsednik države, a tega ni storil. Vidno šibki diktator je nanizal le floskule o nujni vrnitvi v "normalnost". Ob njem so sedeli generali in nadzirali njegov nastop.

Profimedia
Grace in Robert Mugabe

Po navedbah neimenovanih so 93-letnemu Mugabeju, ki so ga predtem odstavili s čela stranke ZANU-PF, postavili ultimat, naj kot predsednik države odstopi do ponedeljka opoldne, sicer bodo v parlamentu sprožili postopek odstavitve. Sodeč po televizijskem nastopu pa Mugabe ne namerava odstopiti vsaj do decembrskega kongresa stranke.

Na srečanju ZANU-PF v Harareju sosicer danes za novega predsednika stranke imenovali Emmersona Mnangagwo, ki ga je Mugabe prejšnji teden odstavil s položaja podpredsednika Zimbabveja. Kasneje je neimenovani predstavnik stranke sporočil še, da bo Mnangagwa kandidat ZANU-PF za predsednika države na splošnih volitvah, predvidenih za prihodnje leto.

Mugabejevo soprogo Grace, ki si je obetala, da bo na položaju predsednika države nasledila 93-letnega soproga, je ZANU-PF danes izključila iz svojih vrst.

Boj za oblast

Mugabe je Mnangagwo odstavil, da bi 41 let mlajši soprogi omogočil prevzem oblasti. A načrte mu je prekrižala vojska, ki je neprikrito podpirala Mnangagwo in v sredo prevzela oblast.

Mugabe je odtlej v hišnem priporu in je vztrajno zavračal odstop. V minulih dneh so zato z njim potekala intenzivna pogajanja. Mugabe se je po poročanju medijev tudi danes sešel z visokimi predstavniki vojske, a podrobnosti niso znane.