Mobilna verzija
14:04 19. junij 2018

V Srbiji pod zemljo skrite milijarde evrov

Žiga Kariž
17

Eno največjih svetovnih nahajališč litija, ki je najpomembnejša sestavina baterij, so odkrili v Srbiji. Se bodo v državno blagajno stekle milijarde dolarjev?

vrtina

vrtina Srbija Foto: Rio Tinto

Sodobnega načina življenja si danes brez hranilnikov električne energije oziroma baterij ne znamo predstavljati. Pametni telefoni, tablice, prenosniki in vse bolj tudi avtomobili so odvisni od baterij, proizvodnja teh pa od litija. Povpraševanje po tej kovini  je vedno večje in cena se je zgolj od začetka leta 2016 do danes podvojila. Višja je cena, bolj si manejo roke v Srbiji, kjer so sicer že leta 2004 odkrili izredno bogato nahajališče jadarita – spojine, bogate z litijem.

Jadarit

Jadarit so našli v dolini reke Jadar (od tod tudi ime spojine), ocene zalog pa nihajo od 114 milijonov do celo 230 milijonov ton, kar pomeni, da je v Srbiji kar 10 odstotkov vseh svetovnih zalog litija. To naj bi po ocenah strokovnjakov zadostovalo za pokritje 90 odstotkov vseh potreb Evrope po tej kovini. Tržna vrednost nahajališč se meri v desetinah milijard dolarjev.

vzorci

Vzorci, ki so jih vzeli iz zemlje, kažejo na bogata nahajališča jadarita. Foto: Rio Tinto

Pod okriljem multinacionalk

Ker Srbija nima sredstev, da bi sama financirala raziskave in razvoj rudnikov, je sklenila sodelovanje z eno največjih svetovnih multinacionalk, angleško-avstralskim podjetjem Rio Tinto. To je že izvedlo obsežne raziskave, v katere je vložilo 90 milijonov evrov, in se pripravlja, da bi že naslednje leto začelo graditi prvi rudnik, ki bo najverjetneje stal v kraju Loznica, kjer so zaloge največje. V Srbiji so ustanovili podjetje Rio Sava Exploration ter sklenili sporazum s srbsko vlado, od katerega si naša nekdanja bratska republika lahko obeta več kot sto milijonov evrov letno v svojem proračunu. Rudnik naj bi začel delovati leta 2023. Ob tem v Srbiji upajo, da ne bodo ostali zgolj pri rudarjenju, ampak si želijo ob tem razviti tudi spremljevalno industrijo, vse od predelave rude pa do izdelave baterij.

Vaš prispevek