Pandemija

Bojijo se izbruha kuge, ki bi zdesetkala prebivalstvo

U.K.
14. 11. 2017, 12.32
Posodobljeno: 14. 11. 2017, 12.44
Deli članek:

V zadnjih treh dneh je smrtnost narasla za 15 odstotkov. Je to dokaz, da virus mutira?

Profimedia
Bubonična kuga je bolezen revnih, ki živijo v slabih higienskih razmerah.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in druge zdravstvene ustanove se bojijo najhujšega. Na Madagaskarju je namreč čedalje več obolelih za bubonsko kugo. Umrlo je okoli 200 ljudi, preko 2.000 pa jih je okuženih. Ogrožen pa ni le Madagaskar, ampak vsaj deset držav v Afriki, prav hitro pa se lahko bolezen razširi tudi v Evropo.

Profimedia
Znanstveniki se bojijo, da bi virus kuge mutiral in postal neozdravljiv.

Najhujši izbruh

Trenutni izbruh je najhujši v zadnjih petdesetih letih, zdravniki in znanstveniki pa se najbolj bojijo, da virus mutira in bi lahko postal neuničljiv. Že sedaj opažajo, da je sev precej bolj smrtonosen, kot so bile prejšnje verzije. Če bi se to zgodilo, bi lahko doživeli podoben scenarij, kot se je zgodil okoli leta 1350, ko je črna smrt izbrisala dve tretjini evropskega prebivalstva.

Virus se prenaša po zraku, se pravi preko kašljanja, kihanja in tako naprej, virus pa svojo žrtev ubije v 24 urah. Strokovnjaki opozarjajo, da če se virus razširi na afriško celino, bo bolezen izjemno težko zadržati, saj bi se nato lahko razširila po vsem svetu.

Ob tem je potrebno poudariti, da je svet že večkrat doživel podrobne grožnje in da do pandemije vendarle ni prišlo. In seveda lahko samo upamo, da se to tudi tokrat ne bo zgodilo in predvsem, da bodo lahko čim učinkoviteje pomagali prebivalcem Madagaskarja.