Umazana skrivnost

Borcem Islamske države pustili prosto pot - prosto pot, da se svobodno razpasejo

J.P.
14. 11. 2017, 09.43
Posodobljeno: 14. 11. 2017, 10.10
Deli članek:

Dosegli na bi dogovor: borci Islamske države so z družinami pobegnili iz Rake pod budnim očesom koalicijskih in kurdskih sil, ki nadzorujejo mesto.

Profimedia
Odpeljani naj bi približno 4.000 ljudi (fotografija je simbolična).

V konvoju naj bi bili tudi nekateri od najbolj zloglasnih članov Islamske države in več ducatov tujih borcev, poroča BBC.

Dogovor naj bi po štirih mesecih bojev, ki so opustošili Rako, uredili voditelji lokalnih skupnosti – da ne bi bilo potrebno umirati Arabcem, Kurdom in drugim nasprotnikom Islamske države. Obenem pa so skrajneži dobili priložnost, da pobegnejo iz mesta. Takrat niti koalicija pod vodstvom Združenih držav Amerike in Velike Britanije niti sirske demokratične sile niso hotele priznati, da so imele kaj s tem.

Je pakt svet pahnil v še večjo nevarnost? So se skrajneži razpasli po Siriji in širše?

Profimedia
Večina žensk se brani, da so jih moški v kalifat zvabili pod pretvezo, da gredo v Turčijo.

Z eksplozivom opasani tudi otroci

Prestrašeni vozniki tovornjakov, ki so skrbeli za prevoz – niso vedeli, da bodo prevažali skrajneže z družinami; računali so tudi na spremstvo sirske vojske, za kar so se lahko obrisali pod nosom –, so za BBC povedali, da so borci Islamske države tovornjake »opremili« z eksplozivom, kot so bili z njim opasani oni in njihove družine. Tudi otroci. Če bi karkoli šlo narobe, bi pritisnili na sprožilec.

Sirske demokratične sile pod vodstvom Kurdov so Rako očistile medijev, še poroča BBC. Da pobeg skrajnežev ne bi bil ovekovečen. Pristojni so oznanili, da so dovolili oditi le nekaj borcem, vsi naj bi bili domačini. BBC poroča, da temu ni bilo tako.

Vozniki tovornjakov so jim zaupali, da so iz Rake odpeljali približno 4.000 ljudi. Čeprav so mislili, da jih bodo 200. Konvoj naj bi bil dolg sedem kilometrov – 50 tovornjakov, 13 avtobusov in več kot sto vozil skrajnežev. Ti naj bi z zakriti obrazi kljubovalno sedeli na nekaterih od njih. Čeprav naj bi se dogovorili, da bodo s seboj vzeli le »osebno orožje«, so, tako BBC, natrpali vse, kar so lahko – deset tovornjakov naj bi prevažalo orožje in strelivo.

Vozniki so za BBC povedali še, da so morali celo pot trpeti zlorabo – udarce in žaljivke, kot sta »nevernik« in »svinja«. Grozili naj bi jim z orožjem in pretili, da se bodo vrnili v Rako, ko jo bodo obnovili.

Odločitev Sircev

Sirska vojska ni dovolila, da bi bil umik (BBC temu pravi eksodus) videti kot »pobeg k zmagi«, zato zastav ni bilo. Prav tako naj bi se dogovorili, da tuji borci Rake ne bodo zapustili živi. Ameriški obrambni minister James Mattis je maja vojno proti Islamski državi opisal kot »vojno uničenja«. »Naš namen je, da tuji borci ne preživijo, da bi se vrnili domov na sever Afrike, v Evropo, Ameriko, Azijo, Afriko. Tega jim ne bomo dovolili,« je povedal na ameriški televiziji. A BBC poroča, da so se konvoju poleg borcev iz Sirije in Iraka pridružili ravno ti – borci iz Francije, Turčije, Azerbajdžana, Pakistana, Jemna, Saudove Arabije, Kitajske, Tunizije, Egipta, …

V luči BBC-jeve preiskave je koalicija izdala priznanje: iz Rake je bilo dovoljeno oditi približno 250 pripadnikom Islamske države in 3.500 članom njihovih družin. Predstavnik za stike z javnostmi operacije Neomajna odločnost polkovnik Ryan Dillon je pojasnil, da so Sirci tisti, ki se borijo in umirajo. In da so zato oni tisti, ki sprejemajo odločitve. Kar pomeni, da čeprav je Zahod na pogajanjih bil prisoten, v pogovorih ni aktivno sodeloval. Dillon je poudaril tudi, da so iz mesta prišli le štirje tuji borci, ki da so zdaj v rokah sirske vojske.

Profimedia
Bivša policijska postaja Islamske države v Raki

Tisoče jih je pobegnilo

Ljudje, ki so bili priča konvoju, so za BBC povedali, da so ga preletavala koalicijska letala in droni. In da so borci Islamske države grozili, da se bodo vrnili. Koalicija je pozneje priznala, da so jih res motrili iz zraka.

Koalicijske sile so v luči pogajanj nasprotno stran »mehčale« z bombnimi napadi. V četrto je uspelo. Eden od borcev Islamske države, zdaj v ječi na turško-sirski meji, je za BBC povedal, kam je odpotoval konvoj – na podeželje na vzhodu Sirije, nedaleč od meje z Irakom. Moški v ječi naj bi bil eden od najbolj zloglasnih skrajnežev, ki so se zaredili v Raki. 12. oktobra je bil potoval s konvojem. Tisoče jih je pobegnilo, je povedal za BBC.

Za ohranjanje dobrih odnosov

Sirske sile pod kurdskim vodstvom vztrajajo, da dogovora ni bilo. BBC pa poroča, da dogovor morda ni bil namenjen reševanju civilnega prebivalstva, temveč ohranjanju dobrih odnosov med Kurdi, ki vodijo boj, in arabskimi skupnostmi. Pa še število žrtev bo manjše.

»Vojna proti Islamski državi ima dvojni namen: uničenje tako imenovanega kalifata z zavzetjem ozemlja ter preprečitev terorističnih napadov. Raka je bila prestolnica Islamske države, a tudi kletka – borci so tam bili ujeti. Dogovor za njeno osvoboditev je morda bil vreden tega. A to pomeni tudi, da so se utrjeni borci razširili po Siriji in širše. Marsikateri od njih pa se še ni nasitil vojskovanja,« poročilo sklene BBC.