Odstavljeni premier

Neodvisnost ni edina možna rešitev za Katalonijo, še je pripravljen na dogovor

J.P./STA
13. 11. 2017, 12.42
Posodobljeno: 13. 11. 2017, 12.42
Deli članek:

Odstavljeni katalonski premier Carles Puigdemont je izjavil, da neodvisnost ni edina možna rešitev za Katalonijo. Ob tem je zatrdil, da je še vedno pripravljen na dogovor s Španijo.

Profimedia
Carles Puigdemont

"Vedno sem bil pripravljen sprejeti stvarnost drugačnega odnosa s Španijo," je dejal Puigdemont v pogovoru za belgijski časnik Le Soir in dodal, da je pripravljen razmisliti o drugačni rešitvi za Katalonijo.

"Še vedno je možno! Vse življenje sem bil zagovornik neodvisnosti, 30 let sem si prizadeval za drugačno povezavo Katalonije s Španijo," je dejal.

"Še vedno sem za dogovor," je zatrdil Puigdemont in Ljudsko stranko španskega premierja Mariana Rajoya o obtožil, da je odgovorna za vzpon teženj po neodvisnosti.

Obtoženi upora in poneverbe javnih sredstev

Španska vlada je 27. oktobra le nekaj ur po razglasitvi neodvisnosti v katalonskem parlamentu odstavila katalonsko vlado in vrh policije, razpustila regionalni parlament ter prevzela neposreden nadzor v Kataloniji. Za 21. december je sklicala predčasne regionalne volitve.

Puigdemont in štirje ministri njegove vlade, ki so v Španiji obtoženi upora in poneverbe javnih sredstev, so se zatekli v Belgijo. Španske oblasti so za njimi razpisale evropski priporni nalog. Belgijske oblasti so za zdaj odločile, da smejo do končne odločitve o njihovi izročitvi Španiji ostati na prostosti.