Ourang Medan

Nizozemska ladja duhov in skrivnostno sporočilo

Urban Klančnik
28. 10. 2017, 08.00
Deli članek:

V indonezijskih vodah je izginila celotna posadka ladje SS Ourang Medan in nihče ne ve, kaj se je zgodilo.

arhiv
SS Ourang Medan je bila najverjetneje tihotapska ladja.

Ourang Medan je gotovo ena najbolj skrivnostnih ladij na svetu. Po podatkih, ki se danes že mešajo z legendami, naj bi na ladji nenadoma umrli vsi člani posadke. Tik pred tem je enemu od njih vendarle uspelo poslati sporočilo, ki pa celotno zgodbo zavije v še večjo skrivnost.

Poročilo

Posadka je umrla zelo hitro, kar pomeni, da je smrtonosni plin zelo hitro zajel celotno ladjo.

Po enem od poročil naj bi leta 1947 dve ameriški ladji dobili SOS-sporočilo v morsejevi kodi. »SOS od ladje Ourang Medan. Lebdimo. Vsi poveljniki, vključno s kapitanom, so mrtvi v kartografski sobi in na mostu. Verjetno je umrla vsa posadka.« Za tem je poslal še eno sporočilo, ki pa ga do zdaj ni uspelo dešifrirati nikomur. Jasna je samo zadnja beseda: »Umiram.« Ameriški ladji sta se nato odpravili proti lokaciji Medana, a kar so videli, jih je popolnoma šokiralo.

Ladja duhov

Stopili so na ladjo v upanju, da bodo našli kakšnega preživelega mornarja, a so bili vsi mrtvi. Očitno so umrli tam, kjer so stali, in nekateri so ležali drug čez drugega. To bi pomenilo, da je smrt prišla izjemno hitro. Med mrtvimi je bil tudi ladijski pes. Vsa trupla so bila obrnjena na hrbet, vsi pa naj bi imeli tudi grozljivo odprta usta, kot da so umrli v mukah. Na truplih ni bilo vidnih znakov poškodb. Tedaj naj bi na ladji izbruhnil še požar in reševalci so morali zbežati nazaj na svoje ladje, ladja Ourang Medan pa se je potopila. Te do danes še niso našli, tako da nekateri dvomijo, da je sploh obstajala.

arhiv
Na ladji je prišlo do eksplozije, ki je ladjo potopila.

Preživeli

Nekatera poročila pišejo, da je eden od članov posadke preživel katastrofo. Našli naj bi ga domačini in duhovnik na Toangiju (Maršalovi otoki). Šlo naj bi za neimenovanega nemškega državljana. Nemec naj bi duhovniku pred smrtjo povedal, da so na ladji prevažali žveplovo kislino. Nekateri sodi naj bi spuščali in ladjo so zajeli strupeni plini. Ladja naj bi po besedah preživelega izplula iz Kitajske proti Kostariki, želeli pa so se izogniti oblastem, saj tovor ni bil legalen. Moški naj bi kmalu po tem, ko je povedal zgodbo, umrl.

Novi dokazi

V eni od knjižnic so našli več časopisnih člankov iz leta 1940, ki opisujejo nenavaden incident, vendar pa se v njih razlikujejo lokacije. Tako naj bi se glede na članke nesreča v resnici zgodila pri Salomonovih otokih. Vsi članki opisujejo, da je na ladji prišlo do požara v skladišču. Prišlo je tudi do eksplozije, kar pomeni, da bi lahko ladja prevažala eksploziv, mogoče celo nitroglicerin. Verjetno je ladja tihotapila nevarne snovi, te so najverjetneje zastrupile celotno posadko, nato pa je prišlo še do požara. Mnogi verjamejo, da je šlo za neko vrsto kemičnega orožja, ki je povzročilo zastrupitev ali celo zadušitev. Strokovnjaki poudarjajo, da bi lahko šlo za mešanico kalija, cianida in nitroglicerina ali kakšno obliko živčnega plina. Če je bil na ladji nitroglicerin, je ta lahko reagiral z morsko vodo in povzročil požar, kot so ga opisali očividci. Skrivnost bo najverjetneje razkrita, če bodo kdaj našli ladjo, a bo iskanje vsekakor trajalo še nekaj časa.

Youtube
Vsa trupla naj bi bila obrnjena z obrazom navzgor.

Nobena teorija še ni bila potrjena

Ena od najbolj popularnih teorij je, da je ladja prevažala živčni plin, ki ga je na Kitajskem med drugo svetovno vojno skladiščila japonska vojska. Amerika si je kemično orožje želela, a si ga niso upali prevažati sami. Zato naj bi najeli nizozemsko ladjo, ki bi tovor v ZDA pripeljala na skrivaj. Če bi jih slučajno ujeli, bi ZDA brez težav zanikale vsakršno vpletenost. Druga teorija je nekoliko bolj preprosta. V ladijskem sistemu naj bi se počasi nabiral ogljikov monoksid, ki je brez vonja in barve. Monoksid bi počasi prekril ladjo in zadušil vse na njej. Kasneje bi lahko prišlo do požara, ki bi potopil ladjo. Seveda pa obstajajo tudi manj pritlehne teorije. Tako nekateri verjamejo, da so ladjo napadli nezemljani ali paranormalne sile.

To teorijo razlagajo z izrazi na obrazih umrlih, češ da je ljudi na ladji napadel »neznani« sovražnik. A seveda je precej bolj verjetno, da so podlegli živčnemu plinu ali smrtonosnim kemikalijam. Obstaja pa še ena teorija, ki govori, da je celotna zgodba izmišljena in da ladja v resnici sploh ni obstajala. Čeprav obstajajo poročila, da sta dve ameriški ladji res poskušali rešiti neimenovano ladjo, pa ni potrjeno, da gre za Ourang Medan. Ladja tudi ni bila registrirana pri nobenem znanem podjetju ali vladi, a ker gre za tihotapsko ladjo, to verjetno niti ni tako nenavadno. Morda se je skozi čas legenda o ladji duhov izrodila v nekaj, kar sploh ni bilo res, ali pa je resnica samo delna.