Pred sodiščem

Zaslišali mlajšega sina Ivice Todorića; verjetno bo kmalu zapustil Hrvaško

J.P./STA
23. 10. 2017, 13.27
Posodobljeno: 23. 10. 2017, 13.32
Deli članek:

Preiskovalni sodnik je danes na zagrebškem županijskem sodišču zaslišal tudi Ivana Todorića, mlajšega sina dolgoletnega predsednika uprave koncerna Agrokorja Ivice Todorića. Medtem je zunajrazpravni svet sodišča zavrnil pritožbo tožilstva na odločitev o tem, da se 14 osumljencev za kriminal v Agrokorju brani s prostosti.

STA
Tožilstvo med drugim bremeni trojico Todorićev, da so nezakonito porabili več kot 130 milijonov evrov iz blagajne Agrokorja.

Odvetnica Ivana Todorića Jasna Novak je novinarjem pred zagrebškim županijskim sodiščem povedala, da tudi njenega klienta bremenijo enakih kaznivih dejanj kot ostale osumljence. Pred preiskovalnim sodnikom je zavrnil obtožbe, da je odgovoren za zlorabo zaupanja v gospodarskem poslovanju, ponarejanje dokumentov in nepravilno vodenje poslovnih knjig, je dejala.

Povedala je tudi, da bo mlajši izmed dveh Todorićevih sinov verjetno kmalu zapustil Hrvaško, ker naj bi njegova soproga, ki se nahaja v Švici, rodila v naslednjih nekaj dneh. Povedala je, da je tudi Ivan Todorić prispel iz Švice ter da se bo odzval vsakem pozivu hrvaškega pravosodja in drugih državnih inštitucij.

Novakova ni želela odgovoriti na vprašanje, če ve, kje se nahaja Ivica Todorić, za katerim je Hrvaška konec prejšnjega tedna razpisala Interpolovo tiralico. Hrvaški mediji so ugibali, da je najbogatejši Hrvat v Londonu, v zadnjih nekaj dni so omenjali tudi Zürich. Prejšnji teden je svojo odgovornost pred preiskovalnim sodnikom zanikal tudi starejši sin lastnika koncerna Ante Todorić, ki je v Zagreb prispel iz Londona.

Vrnil se bo

Medtem je tiskovni predstavnik zagrebškega županijskega sodišča Krešimir Devčić danes potrdil, da je zunajrazpravni svet sodišča kot neutemeljeno zavrnil pritožbo tožilstva na odločitev o zavračanju zahteve za preiskovalnim priporom za 14 osumljenih bivših članov uprave koncerna in nekdanje zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly. Preiskovalni pripor so določili samo za Ivico Todorića.

Dolgoletni šef koncerna je na svojemu blogu v noči na nedeljo napovedal, da se bo vrnil na Hrvaško, ko bo nabral dokaze za svojo obrambo.

Tožilstvo med drugim bremeni trojico Todorićev, da so nezakonito porabili več kot 130 milijonov evrov iz blagajne Agrokorja.