Po zmagi

Za odločen pristop do Severne Koreje in spremembo pacifistične ustave

J.P./STA
23. 10. 2017, 10.51
Posodobljeno: 23. 10. 2017, 10.54
Deli članek:

Japonski premier Shinzo Abe, ki si je na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah zagotovil nov mandat na čelu vlade, je danes dejal, da si bo skupaj z ZDA, Kitajsko in Rusijo prizadeval za zajezitev severnokorejske jedrske grožnje z odločno in neomajno diplomacijo.

Profimedia
Abejeva Liberalna demokratska stranka (LDP) in njen koalicijski partner Komeito sta si zagotovila najmanj 313 sedežev v 465-članskem spodnjem domu parlamenta.

Abe si je na volitvah zagotovil dvotretjinsko večino, kar pomeni, da bo lahko končno uresničil svoje dolgoletne načrte za spremembo pacifistične ustave, ki so jo Japonski po drugi svetovni vojni vsilile ZDA. Obljubil je, da bo poskušal doseči nacionalni konsenz o tem vprašanju, ki deli japonsko javnost.

Napovedal je, da bo ob obisku ameriškega predsednika Donalda Trumpa naslednji mesec potrdil tesno sodelovanje glede Severne Koreje, nato pa bo o tem vprašanju govoril še z voditeljema Kitajske in Rusije.

"Potrdil sem svojo odločenost zaščititi življenja ljudi in mirno bivanje, ne glede na vse," je na novinarski konferenci dejal 63-letni konservativni premier.

Udeležba je bila 53,69 odstotka, kar je le malo več kot na volitvah leta 2014, ko je bila z 52,36 odstotka rekordno nizka.

Severna Koreja, ki je zagrozila, da bo potopila Japonsko, in nedavno izstrelila dve raketi preko severnih japonskih otokov, je bila glavna tema 12-dnevne predvolilne kampanje.

"Severnokorejsko raketno in jedrsko vprašanje ter vprašanje ugrabitev bomo rešili z odločno, neomajno diplomacijo," je zagotovil Abe.

Nizka udeležba zaradi tajfuna

Abejeva Liberalna demokratska stranka (LDP) in njen koalicijski partner Komeito sta si po poročanju japonske javne radiotelevizije NHK na volitvah zagotovila najmanj 313 sedežev v 465-članskem spodnjem domu parlamenta.

K prepričljivi zmagi Abejeve LDP je pripomogla tudi razbita in šibka opozicija. Dve glavni opozicijski stranki sta bili namreč ustanovljeni le nekaj tednov pred parlamentarnimi volitvami.

Nova Stranka upanja, ki jo je pred nekaj tedni ustanovila tokijska guvernerka Yuriko Koike, je osvojila le 49 sedežev. Prehitela jo je tudi nova Ustavna demokratska stranka, ki si je zagotovila 55 poslanskih mandatov.

Udeležba je bila 53,69 odstotka, kar je le malo več kot na volitvah leta 2014, ko je bila z 52,36 odstotka rekordno nizka. Eden od razlogov za nizko udeležbo bi bil lahko tajfun, ki je v nedeljo zajel japonsko otočje.