Preiskava

Držal je besedo: Ante se je vrnil

T.L./STA
20. 10. 2017, 13.15
Posodobljeno: 20. 10. 2017, 13.18
Deli članek:

Sinoči je prispel na Hrvaško, danes se je že zglasil pri preiskovalnem sodniku. O očetu je molčal.

STA
Ante Todorić se je takoj po prejemu uradnega poziva zglasil pri preiskovalnem sodniku.

Bivši podpredsednik uprave hrvaškega koncerna Agrokor Ante Todorić je sinoči prispel na Hrvaško, je danes potrdil njegov odvetnik Rajko Čogurić. Starejši sin lastnika koncerna Ivice Todorića je skupaj z očetom in bratom Ivanom med 15 osumljenci za finančne malverzacije v koncernu. V času preiskav trojice ni bilo v državi.

Ante Todorić se je takoj po prejemu uradnega poziva zglasil pri preiskovalnem sodniku. To se je zgodilo okoli 11. ure, pri čemer pa se je Todorić izognil novinarjem.

Njegov drugi odvetnik Fran Olujić je medtem povedal, da je mlajši Todorićev sin v kratkem pogovoru s preiskovalci zavrnil vse obtožbe. Kot je dodal, Todorić ni odgovarjal na vprašanja preiskovalnega sodnika, temveč je predstavil svojo obrambo, je poročal novičarski portal Index.hr. Olujić je dodal še, da se bo Ante Todorić verjetno vrnil v London, kjer ima prijavljeno bivališče.

STA

Hrvaški kriminalisti so prejšnji ponedeljek sprožili obsežno akcijo, v kateri so pridržali 12 izmed 15 osumljencev za gospodarski kriminal v Agrokorju. Po zaslišanju so v sredo izpustili vse pridržane, ki se bodo branili s prostosti, preiskovali pripor so odredili le za Ivico Todorića, za katerim bodo, če se ne bo vrnil v državo, razpisali tiralico.

Brata Ante in Ivan Todorić se prav tako lahko branita s prostosti. Hrvaški mediji domnevajo, da sta Ivan in Ivica Todorić v Londonu, odkod je prispel tudi Ante Todorić.

Odvetniki Ivice Todorića so napovedali pritožbo na odločitev o priporu za svojega klienta, ki ga tožilstvo kot prvoosumljenega v primeru Agrokor bremeni odtujitve najmanj 130 milijonov evrov iz koncerna. Todorić trdi, da gre za politični pregon.

Vseh 15 osumljenih, ki so bili člani uprave Agrokorja ali vodilni ljudje bivše hrvaške podružnice revizorske hiše Baker Tilly, sumijo več kaznivih dejanj zlorab v poslovanju koncerna, kot so ponarejanje uradnih dokumentov in nezakonito vodenje poslovnih knjig.