Mobilna verzija
17:38 26. maj 2018

34 milijonov evrov pomoči za kmete

Ž.K.
1 Posodobljeno: 13:24 / 20.10.2017

Minister Dejan Židan je napovedal, da bodo prihodnji teden začeli izplačevati pomoč kmetijam, kjer je kmetovanje težje.

Minister Dejan Židan

Minister Dejan Židan si je najprej ogledal hlev. Foto: Mojca Žnidaršič

Kmetijski minister Dejan Židan je predstavil tudi prvi razpis za male kmetije, ki lahko dobijo po pet tisočakov. Pri slednjem gre za inovativen, prvi razpis v državi, s katerim je pomoč namenjena malim kmetijam, ki kmetujejo na območjih z omejenimi dejavniki in so ogrožene, a pomembne za državo. Imajo namreč zmogljivosti za kmetovanje, obenem pa preprečujejo zaraščanje. Male kmetije morajo imeti vsaj tri hektarje primerljivih površin in vsaj tri glave velike živine, a ne več kot 12, travinje pa morajo uporabiti za pridelavo. Vloge bodo začeli vnašati čez dva tedna. Takih kmetij je v Sloveniji okoli 6500, z omenjenim denarjem pa bi jih lahko podprli 4000.

Vloge izpolnjene v pol ure

Židan poudarja, da je to tudi poskus države, da naredi birokratsko zelo nezapleten razpis, vlogo naj bi izurjen kmetijski svetovalec izpolnil v pol ure, posebnih dokazil pa ne bo treba, ker je večina podatkov že v bazah. Na zbornici so mu zagotovili, da bodo svetovalci obiskali vse take kmetije in kmete obvestili o možnosti za pomoč pri nadaljnjem kmetovanju.

krave_bobo_17.06.17

Posamezna kmetija bo prejela 5.000 evrov. Foto: Bobo

Sofinanciranje premij

Židan je še spomnil, da bo država s prihodnjim letom zvišala sofinanciranje zavarovalnih premij v kmetijstvu, pri trajnih nasadih na 50 odstotkov, pri drugih poljščinah pa na 40 odstotkov. Obenem je pozval lokalne skupnosti, da doplačajo do 65 odstotkov premije in tako prispevajo svoj delež, saj je podobno tudi v drugih državah.

Značke: pomoč , kmet , kmetija , židan

Vaš prispevek