O milijardah in skopuhih

O dolgu Agrokorja Putin najprej s šalo, nato pa: Rešite to

T.L.
20. 10. 2017, 08.54
Posodobljeno: 20. 10. 2017, 09.02
Deli članek:

V ruskem Sočiju se je s predsednikom Vladimirjem Putinom srečala hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Beseda je tekla tudi o milijardnem dolgu Todorićevega Agrokorja ruskim bankam.

Profimedia

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović se je med službenim obiskov v Rusiji srečala tudi z ruskim predsednikom Vladmirjem Putinom. Beseda pa je nanesla tudi na razmere v hrvaškem Agrokorju in denarju, ki ga je koncern dolžan ruski banki.

Jutarnji list poroča, da je med delovnim kosilom, na katerega je bil povabljen tudi Herman Gref, izvršni direktor Sberbanke, Putin vprašal direktorja, kolikšen je dolg Agrokorja do ruskih bank, in dobil odgovor, da ta znaša 1,1, milijardo evrov. "Koliko pa letno zasluži Sberbank" ga je nato pobaral Putin. Gref je odgovoril, da okoli 12 do 13 milijard evrov. Putin se je nato nasmejal in dejal: "Kakšen skopuh, in potem je težava ena milijarda". Vendar ni ostalo le pri nasmeških, saj se je Putin nato obrnil proti hrvaški in ruski delegaciji ter dejal: "Pa kje je problem, rešite to takoj".

Profimedia

Hrvaška predsednica je potrdila, da je na srečanju beseda tekla tudi o Agrokorju in da je Putinu predstavila stališče hrvaške vlade o tem vprašanju. Ker pa osebno ne sodeluje pri reševanju tega vprašanja, niti ne more razpravljati o postopkih, ki se odvijajo, in o morebitnih rešitvah. "Sem pa pripravljena posredovati v razgovorih med Sberbanko in pooblaščenimi institucijami, ki to rešujejo," je dejala po poročanju časnika. Je pa Rusom jasno povedala, da Agrokorja država ni nacionalizirala in da država tudi ne more prevzeti njegovih dolgov.