V primežu talibanov

VIDEO: Družina po petih letih na prostosti

S.R./STA
12. 10. 2017, 16.41
Posodobljeno: 12. 10. 2017, 16.45
Deli članek:

Iz rok talibanov v pakistanski regiji Kuram blizu afganistanske meje je bila osvobojena petčlanska severnoameriška družina, je danes sporočila pakistanska vojska. Novico o osvoboditvi družine je potrdil in pozdravil tudi ameriški predsednik Donald Trump.

Profimedia
Joshua Boyle in Caitlan Coleman

Ameriški predsednik je po pisanju Bele hiše potrdil, da so bili osvobojeni Američanka Caitlan Coleman, njen kanadski mož Joshua Boyle ter njuni trije otroci, ki so se rodili v ujetništvu. Kot je dodal Trump, gre za pozitiven trenutek za ameriške odnose s Pakistanom.

Ameriška vlada je v sredo v sodelovanju s pakistansko vlado zagotovila izpustitev družine iz ujetništva, je pojasnil Trump. Sodelovanje pakistanske vlade je po njegovih besedah znamenje, da spoštuje ameriška prizadevanja za zagotavljanje varnosti v regiji. Ob tem je izrazil upanje tudi na prihodnja sodelovanja pri osvobajanju talcev in v protiterorističnih akcijah.

Profimedia
Izpuščena po letih ujetništva.

ZDA in Pakistan sta omogočila osvoboditev talcev iz rok talibanov v pakistanski regiji Kuram blizu afganistanske meje. Imena družine v pakistanski vojski sprva niso navajali. Je pa bilo že pred tem znano, da so talibani med potovanjem v Afganistanu leta 2012 ugrabili Boyla in Colemanovo.

Zadnji posnetek para se je v javnosti pojavil decembra lani, ko sta v videoposnetku svoji vladi pozivala, naj poskrbita za njuno izpustitev. Že tedaj sta na posnetku v rokah držala dva mlada sinova, ki sta se rodila med njunim bivanjem v ujetništvu.

V Afganistanu ne manjka organiziranih kriminalnih združb. Talce navadno ugrabijo v zameno za odkupnino, njihove glavne tarče pa so tujci in premožnejši Afganistanci, ki so se preselili čez mejo v Pakistan.