Zaradi Izraela

ZDA izstopile iz Unesca

U.K.
12. 10. 2017, 15.30
Posodobljeno: 12. 10. 2017, 16.06
Deli članek:

ZDA so izstopile iz članstva v Organizaciji Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo, je sporočila generalna direktorica te organizacije.

Profimedia

Trumpova administracija je že večkrat zagrozila z izstopom iz te organizacije, razlog pa je bil v glavnem Izrael. Unesco je namreč večkrat obsodil izraelski odnos do Palestincev. Poleg tega je Trump dejal, da organizacije ne misli podpirati. Generalna direktorica te organizacije Irina Bokova je že izrazila obžalovanje zaradi te odločitve Washingtona, ki je povezana s sprejemom Palestine v članstvo organizacije leta 2011. Odločitev o koncu članstva ZDA v Unescu je v Pariz sporočil sam ameriški državni sekretar Rex Tillerson. Odločitev pa naj bi začela veljati 31. decembra.

Pod Unescovo zaščito so sicer številne znamenitosti v ZDA. Med drugimi nacionalni park Mesa Verde, Yellowstonski Park, Veliki kanjon, Everglades, Yosemite park in seveda ne smemo pozabiti na slavni Kip svobode.

Obžalovanje

Bokova je v odzivu izrazila globoko obžalovanje in izrazila prepričanje, da "Unesco še nikoli ni bil tako pomemben za ZDA ali ZDA za Unesco", tudi glede na porast nasilnega ekstremizma in terorizma v svetu. V ozadju je spor zaradi sprejema Palestine v članstvo organizacije leta 2011. Tedaj je na zasedanju Generalne skupščine Unesca to odločitev podprlo 107 držav, med njimi tudi Slovenija. ZDA so potem še isti dan protestno ustavile financiranje Unesca, ki je sicer znašalo kar okoli petino vseh sredstev organizacije. Dve leti kasneje so zaradi neplačevanja članarine izgubile tudi volilne pravice v organizaciji, vendar pa so vztrajale kot članica.