Mobilna verzija
18:13 20. marec 2018

Hollywoodski spolni predator bi zbežal v Evropo

STA/G.G.
3 Posodobljeno: 10:52 / 12.10.2017

Ameriški mediji so v sredo poročali, da se osramočeni hollywoodski producent Harvey Weinstein pripravlja na beg v Evropo, saj je seznam žensk, ki ga obtožujejo spolnega nadlegovanja in napadov vse daljši.

harvey weinstein

Weinstein je odvihral od doma. Foto: Profimedia

Spletna stran TMZ je poročala, da naj bi se Weinstein odpravljal v Evropo v posebno ustanovo za zdravljenje. Njegovi predstavniki tega ne komentirajo.

Weinsteina oblasti uradno še ne preganjajo, ampak naj bi verjetno šlo le za vprašanje časa, saj se seznam žensk, ki jih je napadel ali skušal napasti, nenehno podaljšuje. Pravosodni minister Jeff Sessions naj bi naročil FBI-ju, da preveri, ali bo preiskava.

Začelo se je 5. oktobra s člankom v New York Timesu, ki je navedel osem žensk, kasneje pa še druge, med njimi Ashley Judd, Rose McGowan in italijansko manekenko Ambro Battilana Gutierrez. Ta je je Weinsteina prijavila leta 2015 in s policisti posnela, kako jo mami v sobo, vendar tožilstvo ni ukrepalo.

Weinstein je Gutierrezovi kasneje plačal za molk. Newyorški tožilec Cyrus Vance mlajši je pojasnil, da se za obtožnico ni odločil tudi zaradi tega, ker se je manekenka udeležila ene od razvpitih "bunga bunga" zabav nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconia in je vedel, da bodo Weinsteinovi odvetniki to s pridom izkoristili.

Pet dni po New York Timesu je zgodbo o 13 ženskah v reviji New Yorker objavil honorarni sodelavec televizije NBC Ronan Farrow, ki je na tem delal od lani in je material predal šefom na televiziji. Ti so objavo zavrnili, nakar je šel k New Yorkerju.

Seznam je vse daljši

Weinstein je v nedeljo izgubil službo v lastnem filmskem podjetju, Britanska akademija za film in televizijo mu je v sredo odvzela članstvo, Ameriška akademija za filmsko umetnost in znanost, ki je podelila 81 oskarjev Weinsteinovim filmom, pa bo imela v soboto posebno zasedanje, da se pogovori o morebitnih ukrepih.

Weinstein je v nedeljo izgubil službo v lastnem filmskem podjetju, Britanska akademija za film in televizijo mu je v sredo odvzela članstvo, Ameriška akademija za filmsko umetnost in znanost, ki je podelila 81 oskarjev Weinsteinovim filmom, pa bo imela v soboto posebno zasedanje, da se pogovori o morebitnih ukrepih.

Seznamu so se pridružile Lucia Evans, Mira Sorvino, Katherine Kendall, Emma de Caunes, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Rosana Arquette, Jessica Barth in nekdanja uslužbenka Weinsteinovega filmskega podjetja Emily Nestor. Nato sta se oglasili še francoska igralka Judith Godreche in britanska igralka ter manekenka Cara Delevingne, ki mu je uspela pobegniti tako, da je po predlogu naj poljublja žensko, skočila v zrak in začela peti, da spremeni temo, dokler je ni pobrisala iz sobe.

Na seznamu so tudi nekdanja študentka Tomi Ann Roberts, komičarka Dawn Dunning, novinarka Lauren Silvan in francoska igralka Lea Seydoux.

Pred nekaterimi se je kazal golega, pred drugimi se je samozadovoljeval, od tretjih je zahteval, da poljubijo druge ženske, nekatere je prisilil v oralni spolni odnos, spet druge v vaginalni, nekatere je otipaval in mamil v svoje hotelske sobe.

Razmišlja o samomoru

Policija iz Los Angelesa se je v sredo sicer odzvala na klic v sili iz hiše Weinsteinove 22-letne hčerke Remy, ki je policistom razložila, da je njen 65-letni oče depresiven in razmišlja o samomoru.

Weinsteinov primer bi lahko odprl še številne podobne v Hollywoodu. "To je le vrh ledene gore. Ni je igralke, ki nima podobne zgodbe," je za medij TMZ zagotovil igralec in režiser Rob Schneider, ki se je prav tako soočil s spolnim nadlegovanjem režiserja, ko je bil mlad igralec.

Weinstein se je nekaterih žensk znebil s plačilom odškodnine. McGowanova naj bi dobila 100.000 dolarjev in mir pred producentom. Druge so bile tiho, ker so se ga bale in jih je bilo strah za kariero.

Vaš prispevek