50-letna Britanka

Zloglasna Bela vdova, ki si je želela obglaviti zahodnjaka, ubita med begom

J.P.
12. 10. 2017, 08.42
Posodobljeno: 16. 10. 2017, 10.10
Deli članek:

Britanska džihadistka, znana tudi kot Bela vdova, je bila ubita v napadu z dronom.

Profimedia
Jonesova je rada grozila preko družabnih omrežij.

Nekdanja punk rokerica Sally Jones iz Kenta je leta 2013 s takrat 9-letnim sinom pobegnila v Sirijo in od tam za Islamsko državo novačila nove člane.

Včeraj je odjeknila vest, da je bila pred štirimi meseci na meji med Irakom in Sirijo ubita v ameriškem napadu z dronom. Kolikor je znano, je skušala iz oblegane Rake pobegniti v obmejni Mayadin. Kakšna usoda je doletela njenega 12-letnega sina JoJa, še ni znano. Povsem mogoče je, da je bil ubit skupaj z njo.

Profimedia
Mohammed Emwazi, bolje znan kot Džihadistični John

Med najbolj iskanimi

50-letnica, ki je skrbela za propagando Islamske države – odgovorna naj bi bila tudi za usposabljanje evropskih novink –, je veljala za najbolj iskano Britanko. Visoko je kotirala tudi na Pentagonovem seznamu za odstrel. Britanski poveljniki so vedeli za njeno smrt, a tega za vsak slučaj niso obešali na velik zvon, če bi se izkazalo, da je bil v napadu ubit tudi njen sin. Britanski mediji namreč poročajo, da bi koalicijske sile napad opustile, če bi obstajala verjetnost, da bi jo skupil tudi on (fanta niso smatrali za borca).

Pilot, ki je upravljal z dronom, je to počel na trdnih tleh Združenih držav Amerike. Ni znano, če je Jonesova v času napada bila v vozilu ali stavbi.

Lagala družini

Jonesova je na twitterju zapisala, da si želi s topim nožem obglaviti zahodnjaškega ujetnika. Grozila je tudi enemu od ameriških Tjulnjem, ki so pokončali Osamo bin Ladna.

JoJo, zdaj znan kot Hamza, naj bi za Islamsko državo usmrčeval zapornike – lani je njegov oče, ki ni želel biti imenovan, potrdil, da se je pojavil v enem od njihovih posnetkov. »Bil je enkraten, povsem normalen fant. Vse skupaj sem moral odmisliti. Bilo je težko, a to moram pustiti za seboj. Ogabno je, da so mu oprali možgane,« je dejal. Deček je menda pred odhodom zaupal babici, da se boji, da ga bo mama odpeljala iz države, Jonesova pa se je izgovarjala, da ga bo zgolj odpeljala na počitnice v Turčijo. Zasluge za njeno spreobrnitev gredo njenemu možu Junaidu Hussainu. Ubit je bil leta 2015, prav tako v napadu z dronom. Imel je 21 let.

Jonesova naj bi bila šesta Britanka, ubita v Siriji. Med njimi je tudi zloglasni Džihadistični John (Mohammed Emwazi). Pred spreobrnitvijo je živela od državne pomoči.