Na pragu katastrofe

Mračna napoved: Bliža se nam šesto množično izumrtje, pravi

S.R.
22. 9. 2017, 10.25
Posodobljeno: 22. 9. 2017, 10.32
Deli članek:

V zadnjih 540 milijonih let je bila Zemlja priča kar petim množičnim izumrtjem. Čeprav so ti katastrofalni dogodki precej redki, se naslednji bliža s strašljivo hitrostjo, pravi geofizik in matematik Daniel Rothman.

Profimedia
Če ne bomo ukrepali, bomo vstopili v povsem nepredvidljivo obdobje, pravi Rothman.

Ta mračna napoved temelji na matematični analizi kroženja ogljika na Zemlji. Na podlagi izračuna nas bo strašanska količina emisij ogljikovega dioksida že pred koncem tega stoletja pripeljala na prag globalne katastrofe, ki ga naš planet ni dosegel že več milijonov let.

Kroženje ogljika pomeni premeščanje ogljika med zemljo, organizmi, oceani in ozračjem.

Daniel Rothman, geofizik s Tehnološkega inštituta v Massachusettsu (MIT), je proučeval kroženje ogljika na Zemlji v zadnjih 542 milijonih let. Vseh pet preteklih množičnih izumrtij, ki so sicer dolgotrajni dogodki, ki se odvijajo več milijonov let, je vključevalo motnje v prehajanju ogljika med oceani in ozračjem, zaradi česar je v nekaterih primerih na Zemlji izumrla večina živih bitij.

Na pragu katastrofe

Rothman je prišel do zaključka, da obstajata dva pragova, ki v primeru, ko ju presežemo, vodita do katastrofe.

»Izkazalo se je, da obstaja značilna stopnja sprememb, ki je sistem ne »želi« preseči,« pravi Rothman.

Prvi je povezan s kroženjem ogljika v obdobju, ki obsega tisoče ali celo milijone let. Do množičnega izumrtja tako pride, če se spremembe v kroženju ogljika dogajajo tako hitro, da se globalen ekosistem nanje ni sposoben pravočasno odzvati.

Drugi se nanaša na preveliko količino ogljika, ki v krajšem obdobju kroži na našem planetu, kar je značilno tudi za zadnje stoletje. Na podlagi njegovih izračunov bi prag presegli, če bi oceani prejeli približno 310 gigaton dodatnega ogljika, kar je izjemno zaskrbljujoče, saj znanstveniki domnevajo, da bomo vsaj toliko dodatnega ogljika v oceane prispevali že do konca tega stoletja, če se bodo današnje prakse seveda nadaljevale. Če se bo to zgodilo, pravi Rothman, bo to korak v povsem »neznano« obdobje. »To seveda ne pomeni, da bo do katastrofe prišlo kar naslednji dan. Pomeni, da bo kroženje ogljika, če ne bomo sprejeli ustreznih ukrepov, prešlo v neke okvire, ki ne bodo več stabilni in bodo zelo nepredvidljivi. Tovrstno dogajanje je bilo v preteklosti povezano z množičnimi izumrtji,« pravi.

To je seveda samo en vidik perečega problema emisij toplogrednih plinov, stvari pa se lahko obrnejo tudi drugače, pri čemer se Rothman ne spreneveda, da ima vse odgovore na to problematiko, temveč upa, da bodo njegovi izračuni še eden v vrsti dokazov, da je treba ukrepati že danes.