Ob vrhu ZN

Kaj se je Cerar v New Yorku dogovoril o arbitraži?

STA/B.K.
20. 9. 2017, 15.55
Posodobljeno: 20. 9. 2017, 16.59
Deli članek:

Premier Miro Cerar se je v torek na sedežu Združenih narodov, kjer se udeležuje splošne razprave svetovnih voditeljev na zasedanju 72. Generalne skupščine ZN, med drugim sestal s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem, pri čemer sta se dogovorila, da bo Cerar 27. septembra obiskal Zagreb.

STA
Miro Cerar

"S kolegom Plenkovićem sva se dogovorila, da se sestaneva 27. tega meseca v Zagrebu, kjer bova nadaljevala pogovor o meji med Slovenijo in Hrvaško, pri čemer bom seveda zastopal stališče, da mora biti to osrednja tema pogovora in se želim pogovarjati o implementaciji. To bo nadaljevanje dialoga in upam, da bomo šli v smeri, ki jo bomo zagovarjali. Prepustimo se času, da vidimo kam bo ta razprava pripeljala," je slovenskim novinarjem v New Yorku povedal Cerar.

Plenković je ponovil stališče Hrvaške, da je vprašanje meje s Slovenijo potrebno reševati v dvostranskih pogajanjih na podlagi mednarodnega prava. Ljubljana to vztrajno zavrača in vztraja pri uresničitvi junija letos izrečene arbitražne sodbe o meji med državama.

"Za nas je vprašanje implementacije arbitražne odločbe zelo pomembno in seveda ves čas aktivno nagovarjamo tudi druge premierje, predsednike držav in diplomate. Tudi sam sem zelo aktiven in danes sem bil posebej pozoren, ko je predsednik Donald Trump v svojem govoru pred Generalno skupščino posebej izpostavil pomen vladavine prava. Torej, da je potrebno spoštovati vladavino prava med državami in je pri tem celo omenil Južnokitajsko morje, kjer je šlo za arbitražo. Tako da je to zelo pomembno za našo stvar," je dejal premier.

Ameriški predsednik Donald Trump je v svojem govoru zavrnil grožnje državni suverenosti od Ukrajine do Južnokitajskega morja in dejal: "Moramo podpreti spoštovanje prava, spoštovanje meja in spoštovanje kulture in mirnega dogovarjanja".

Arbitražno sodišče je julija lani v sporu glede omenjenega morja med Kitajsko in Filipini zavrnilo kitajske zahteve in odločilo v prid Filipinov, Peking pa je to odločitev enostavno zavrnil kot nično.

ZDA so sicer glede arbitražne odločbe doslej zagovarjale stališče, da gre za vprašanje Slovenije in Hrvaške, kar slednja razume kot podporo svojemu stališču. Cerar in slovenski predsednik Borut Pahor vztrajata, da se o kakšnih spremembah odločitve arbitražnega sodišča ne morejo začeti pogovarjati zaradi slabih izkušenj iz preteklosti.

Zunanji minister Karl Erjavec, ki je v torek pripotoval v New York, je bil doslej proti Cerarjevi poti v Zagreb, dokler ta ne sprejme odločitve arbitražnega sodišča. Danes je dodal, da je obisk Cerarja v Zagrebu smiseln, če bo pogovor premierjev potekal glede implementacije in priznanja arbitražne odločbe. "Če pa bo to samo repriza znanih stališč premierja Plenkovića v Ljubljani, je takšen obisk v Zagrebu izguba časa," je svoje prepričanje ponovil slovenski zunanji minister.

Sicer se tudi predsedniku Pahorju zdi reševanje vprašanja z dvostranskim sporazumom nesprejemljivo. "Že pristanek na to, da smo se pripravljeni pogovarjati o implementaciji sporazuma z novo dvostransko pogodbo, bi pomenil, da je pravna vrednost razsodbe bistveno oslabljena," je dejal v torkovem pogovoru za STA.