Sarajevo

Neznanci obesili plakate z ustaškim vodjo Pavelićem

STA/B.K.
19. 9. 2017, 13.01
Posodobljeno: 19. 9. 2017, 17.23
Deli članek:

Prebivalce naselja Dobrinja so v ponedeljek zvečer razburili plakati s podobo vodje Neodvisne države Hrvaške (NDH) in ustanovitelja ustaškega gibanja Anteja Pavelića, ki povzdiguje roko v nacistični pozdrav. Na plakatu je tudi nacistični simbol SS, kot tudi besedilo, ki poveličuje ustaško državo med drugo svetovno vojno.

Twitter

Prebivalci sarajevskega naselja Dobrinja so opazili plakate, ki so bili izobešeni na drevesih in na drogovih javne razsvetljave. O vsem so obvestili policijo, ki išče avtorje spornega plakata, je poročal sarajevski časnik Dnevni avaz na svoji spletni strani. Kot dodaja, so prebivalci sami odstranili plakate z neprimerno vsebino.

Na plakatu je besedilo z naslovom "Dragi hrvaški bratje", v katerem povzdigujejo ustaško gibanje in Pavelića. Gre za besedilo iz leta 1968, ki je bilo objavljeno ob dnevu ustanovitve NDH, 10. aprila.

Avtor teksta je ustaški poveljnik koncentracijskega taborišča v Jasenovcu in eden najtesnejših Pavelićevih sodelavcev Vjekoslav "Maks" Luburić, ki se je rodil v BiH leta 1913. Umrl je v Španiji leta 1969.

Luburić v svojem besedilu, ki ga je podpisal s psevdonimom "general Drinjanin", obžaluje propad NDH, obenem pa poziva k "novemu hrvaškemu preporodu" in ustanovitvi "nove hrvaške države".

Današnja BiH je bila v času druge svetovne vojne del ustaške NDH, ki je nastala na podlagi dogovora med takratno nacistično Nemčijo in fašistično Italijo.