ZLATA JAMA

Kim Džong Un sedi na rudnikih zlata in bajnih milijardah

mv
15. 9. 2017, 07.00
Deli članek:

Mednarodna skupnost je v torek ostro nastopila proti Severni Koreji. S sankcijami so soglašale prav se članice varnostnega sveta (VS). Toda Kim še ni rekel zadnje.

Reuters
Ali dejstvo, da naj bi vrednost rudnin na območju Severne Koreje znašala astronomskih 10 tisoč milijard dolarjev, spodbuja široki nasmeh voditelja?

Medtem ko je Donald Trump z izkupičkom resolucije le delno zadovoljen, pa severnokorejska vlada že razmišlja o alternativah. Dežela severno od 38. vzporednika res nima naftnih rezerv kot večina ameriških sovražnikov, vendar leži na ogromnih količinah neizkopane rude. Čeprav uradni podatki niso na voljo, naj bi vrednost rudnin znašala astronomskih 10 tisoč milijard dolarjev. Vendar samo ta podatek ne rešuje težav severnokorejskega gospodarstva, ki se srečuje z novimi gospodarskimi blokadami.

Zlato, železo in baker

NA TUJEM
Na tujem dela okoli 93 tisoč Severnih Korejcev, država pa izvozi 762 milijonov dolarjev tekstilnih izdelkov. Tako garderoba kot delavci bodo poslej ostali doma.

Po ocenah z začetka desetletja, naj bi severnokorejski rudniki skrivali obsežne rezerve oglja, železa, cinka, bakra, grafita, molibdena, zlata, srebra in drugih kovin. Skupna vrednost severnokorejskega podzemlja naj bi se gibala med šest tisoč in 10 tisoč milijardami dolarjev.

Severna Koreja je v času hladne vojne glede rudarstva uspešno sodelovalo z drugimi državami komunističnega bloka. Po kolapsu Sovjetske zveze pa se je sesula tudi njena rudarska industrija. Pjongjang bo zato moral znova vzpostaviti celotno infrastrukturo, kar pa ni majhen zalogaj za to državo. Poleg tega je zaradi sankcij zdaj pod embargom ZN tudi rudarski sektor. To pomeni, da so Kimove roke, vsaj na prvo žogo, zvezane.

Severna Koreja je v lanskem letu samo s prodajo oglja zaslužila več kot milijardo dolarjev. Mednarodna skupnost na čelu z ZDA tako poskuša povsem uničiti severnokorejsko gospodarstvo in Kima prisiliti k vdaji z ekonomskimi vojnimi sredstvi.

Besen odgovor Pjongjanga

Premoženje
KIM NEDOTAKNJEN
Sankcije bodo udarile skoraj vse Severne Korejce razen tistih na oblasti. Kimova sredstva v tujih bankah bodo ostala nedotaknjena.

Severna Koreja se je že odzvala na sprejem nove resolucije. Kot je v Ženevi na konferenci Združenih narodov (ZN) o razoroževanju dejal severnokorejski veleposlanik v Ženevi Han Te Song, je VS ZN sprejel »izprijene sankcije«. »Napovedani ukrepi proti Severni Koreji bodo za ZDA pomenili, da bodo občutile največjo bolečino v vsej svoji zgodovini,« je še dejal veleposlanik.

VS ZN je Severni Koreji z novo resolucijo še prepovedal izvoz tekstila in uvoz naravnega plina ter omejil uvoz naftnih derivatov na dva milijona sodov na leto in uvoz surove nafte na raven uvoza v zadnjih 12 mesecih. Resolucija prav tako prepoveduje državam članicam ZN, da izdajo nova delovna dovoljenja delavcem iz Severne Koreje, kar je za državo skupaj z izvozom tekstila ključen vir tujih valut.

Kakšni so Trumpovi nameni?

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je kritiziral ZDA, ker niso pripravljene jasno povedati, da ne bodo iskale spremembe režima ali vojne s Severno Korejo, in ker nočejo posredovanja generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa. Rusija meni, da se lahko naraščajoča grožnja na Korejskem polotoku odvrne s političnimi sredstvi, ne pa z novimi in novimi sankcijami.

(mv, foto: arhiv) ***FOTO1: Zlom komunističnega bloka in osamitev države sta zaustavila proizvodnjo v severnokorejskih rudnikih. FOTO2: Vse članice varnostnega sveta so soglašale z uvedbo sankcij proti Severni Koreji. FOTO3: Severnokorejska kriza se je zaostrila z detonacijo vodikove bombe, ki naj bi ogrožala mir in stabilnost v svetu. FOTO OBREZ: KIM DŽONG UN CITAT: »Napovedani ukrepi proti Severni Koreji bodo za ZDA pomenili, da bodo občutile največjo bolečino v vsej svoji zgodovini.« Severnokorejski veleposlanik Han Te Song POUDAREK1: Po sankcijah severnokorejska vlada razmišlja o alternativah. POUDAREK2: Rudarska industrija naj bi bila vredna kar 10 tisoč milijard dolarjev. RDEČI OKVIR: NA TUJEM Na tujem dela okoli 93 tisoč Severnih Korejcev, država pa izvozi 762 milijonov dolarjev tekstilnih izdelkov. Tako garderoba kot delavci bodo poslej ostali doma. SIVI OKVIR: Premoženje KIM NEDOTAKNJEN Sankcije bodo udarile skoraj vse Severne Korejce razen tistih na oblasti. Kimova sredstva v tujih bankah bodo ostala nedotaknjena.***