Vohunski posli

V ZDA prepovedali rusko zaščitno programsko opremo

M.K./STA
14. 9. 2017, 07.58
Posodobljeno: 14. 9. 2017, 08.08
Deli članek:

V ZDA že vse od lanskoletnih predsedniških volitev potekajo preiskave ruskega vpletanja vanje, ministrstvo za domovinsko varnost ZDA pa je šele v sredo vsem vladnim agencijam prepovedalo uporabo računalniške programske opreme ruskega proizvajalca Kaspersky.

Profimedia
Eugene Kaspersky

Podjetje Kaspersky vodi nekdanji uslužbenec ruske tajne službe KGB in ruskega obrambnega ministrstva.

Demokratska senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar iz Minnesote je bila med tistimi, ki so ministrstvo za domovinsko varnost opozorili na morebiten problem. Vsi šefi obveščevalnih in varnostnih agencij so namreč v kongresu povedali, da računalniške opreme Kaspersky nikakor ne bi uporabljali, vendar je ta oprema nameščena v računalnikih State Departmenta, ministrstva za finance, ministrstva za pravosodje in drugje.

Ministrstvo za domovinsko varnost je v sredo poslalo navodila vsem agencijam vlade, da v 30 dneh ugotovijo, ali uporabljajo kaj te opreme in jo potem v 90 dneh odstranijo. Podjetju, ki ga vodi matematični inženir, ki se je šolal pri KGB in delal za rusko obrambno ministrstvo Eugene Kaspersky, je sicer dalo možnost, da se brani.

Podjetje je sporočilo, da je razglasitev zasebnega podjetja za krivega, še preden dokaže svojo nedolžnost, zaradi geopolitičnih vprašanj zelo zaskrbljujoča. Podjetje trdi, da nima nobenih neetičnih vezi s katerokoli vlado, niti rusko. Dokazalo bo, da ni podvrženo ruski zakonodaji in pošteno opravlja svoje delo ter ustrezno ščiti vse informacije, do katerih pride.

Američani menijo, da je podjetje preblizu Kremlja in ruskih obveščevalnih agencij in podvrženo zakonodaji, ki ruskim vohunom omogoča priti do informacij.

Nekdanji Trumpov politični strateg Steve Bannon je pred dnevi menil, da je bila odpustitev direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki je do maja vodil preiskavo ruske afere, največja napaka v sodobni politični zgodovini ZDA.

Ameriške obveščevalne službe trdijo, da so se Rusi po navodilu iz Kremlja vpletli v lanskoletne predsedniške volitve na strani Donalda Trumpa s širjenjem lažnih novic o Hillary Clinton in vdori v demokratske računalnike. O tem sedaj tečejo kongresne preiskave in za Trumpovo vlado je najbolj resna preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja.

Muellerjeva preiskava bo zajela tudi uslužbence Bele hiše in vlade, kar zanje pomeni velik finančni zalogaj zaradi stroškov za odvetnike. Trumpov vladni urad za etiko je v sredo spremenil pravila in dovolil anonimne donacije uslužbencem vlade za pravno pomoč, kar je sprožilo vihar kritik med demokrati.