Mobilna verzija
01:29 23. maj 2018

Juncker: "Tudi Hrvaška si zasluži schengensko članstvo"

M.K./STA Bruselj/Strasbourg
52 Posodobljeno: 10:49 / 13.9.2017

Na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker predstavil oceno stanja in prihodnjega razvoja Evropske unije.

Jean-Claude Juncker

V povezavi z migracijami je Juncker izpostavil, da Evropa je in bo ostala celina solidarnosti. Foto: Profimedia

Veter je spet v jadrih Evrope, a okno priložnosti ne bo ostalo odprto za zmeraj, zdaj je čas za izgradnjo enotnejše, močnejše in bolj demokratične unije do leta 2025, je poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v govoru o stanju EU.

Med drugim je tudi ocenil, da je skrajni čas, da Bolgarija in Romunija postaneta članici schengenskega območja, ter da si tudi Hrvaška zasluži schengensko članstvo, takoj ko bo izpolnila vsa merila.

Opozoril je tudi na nujnost spoštovanja odločitev sodišč. "V EU vladavina prava ni izbira, je dolžnost," je izpostavil. "V Evropi ima zakon mišice, niso mišice tiste, ki ustvarjajo zakon," je še ponazoril pomen vladavine prava v Evropi.

Med načrti komisije do konca mandata je izpostavil krepitev trgovinske politike, novo industrijsko strategijo, pomen vodilne vloge unije v boju proti podnebnim spremembam, boljšo zaščito pred kibernetskimi grožnjami in stalno osredotočenost na migracije.

Konkretno na primer pričakuje končanje trgovinskih pogajanj z Avstralijo in Novo Zelandijo do konca mandata, torej v letu 2019, ter predlaga vzpostavitev evropske agencije za zaščito pred kibernetskimi grožnjami.

V povezavi z migracijami je izpostavil, da Evropa je in bo ostala celina solidarnosti, pohvalil Italijo, da brani čast Evrope v Sredozemlju, poudaril pomen vračanja nezakonitih migrantov in vzpostavitev ustreznega sistema zakonitih migracij.

Izpostavil je pomen sodelovanja zahodnih in vzhodnih članic unije. "Evropa mora dihati z vzhodnimi in zahodnimi pljuči, sicer se bo zadušila," je opozoril. V EU "ne sme biti drugorazrednih državljanov" niti različne kakovosti hrane, je še poudaril.

Turčiji je posredoval ostro opozorilo, da ne vidi njenega članstva v uniji v "predvidljivi prihodnosti". Turške oblasti je pozval, naj izpustijo evropske novinarje, saj "novinarji sodijo v urade, ne v zapor".

Svoboda, enake priložnosti in vladavina prava morajo biti tri načela, na katerih bo temeljila vse enotnejša, močnejša in vse bolj demokratična EU, je izpostavil šef komisije v govoru o stanju EU.

Brexitu ni namenil veliko pozornosti. Ponovil je svoje dobro znano stališče, da bo odhod Britancev žalosten in tragičen dogodek v zgodovini EU, ter potrdil strategijo EU, da se bo osredotočila na prihodnost v sestavi 27 članic.

Vse igralce v EU je šef komisije pozval, naj zagotovijo, da bodo Evropejci leta 2019 odšli na volišča. V tem kontekstu je pozval k posebnemu vrhu EU marca 2019 v Romuniji, ki bo takrat predsedovala EU, na katerem naj se sprejmejo odločitve, ki bodo zagotovile enotnejšo, močnejšo in bolj demokratično EU.

Vaš prispevek