Miša se vrača

Sakašvilija podporniki ponesli preko ukrajinske meje

lt
12. 9. 2017, 15.54
Posodobljeno: 12. 9. 2017, 16.02
Deli članek:

Odvzeli so mu državljanstvo, a je Miša našel pot nazaj.

Reuters
Nasmejani Sakašvili med svojimi podporniki na poljsko-ukrajinski meji.

Mihail »Miša« Sakašvili, nekdanji gruzijski premier, ki je leta 2008 med rusko invazijo na to državo od bridke sile pojedel lastno kravato, se je po odvzemu ukrajinskega državljanstva vrnil v svojo drugo domovino.

Youtube
Nekdanji gruzijski predsednik Mihail Sakašvili med pogovorom s Putinom

Sakašvili, ki ga v Gruziji iščejo zaradi vrste kaznivih dejanj, je po menjavi ukrajinskega režima leta 2014 v to državo prišel kot velik up za boj proti korupciji in v ta namen celo postal guverner pokrajine Odessa.

Vse lepo in prav, dokler ni začel oporekati prijatelju iz študentskih dni, sedaj ukrajinskemu predsedniku Petru Porošenku, ki mu je zato med njegovim obiskom v Združenih državah odvzel ukrajinsko državljanstvo, saj da Sakašvili pri zaprosilu zanj ni navedel, da je v Gruziji osumljen kaznivih dejanj. Ukrajina sicer ne dopušča dvojnih državljanstev, Sakašvili je tako postal oseba brez države.

Reuters
Konflikt med podporniki Sakašvilija in ukrajinskimi mejnimi policisti, ki so le-temu preprečevali vstop.

Ker se s svojim novim statusom izbrisane osebe ni mogel tako enostavno sprijazniti, se je odločil, da se bo v Ukrajino vrnil, pa naj gre zlepa ali zgrda. Kot kaže mu, potem ko so ukrajinske državne železnice na Poljskem ustavile vlak za Kijev, na katerem je sedel, ni ostalo kaj več kot da v državo stopi zgrda.

Miša se je tako peš odpravil proti mejnemu prehodu, kjer ga je pričakal kordon policistov, ki so mu z roko v roki preprečevali vstop v državo. Na presenečenje vseh pa je iz ukrajinske strani mejnega prehoda pridrla množica ljudi, ki so policijsko blokado prebili od zadaj in Mišo ponesli v državo, kjer je ob boku političarke Julije Timošenko pogumno razglasil, da bo proti Porošenku organiziral »poenoteno demokratsko opozicijo«.

Porošenko Sakašviliju ni ostal dolžan. Kmalu po njegovem vstopu v državo je izjavil, da gre za kaznivo dejanje, za katerega bo odgovarjal pred sodiščem. Trenutno se Miša še prosto sprehaja po mestu Lvov, kjer županuje Andrej Sadovji, glasen nasprotnik Porošenka.

Porošenko in Sakašvili se sicer poznata še iz študentskih dni, ko sta konec osemdesetih oba študirala na univerzi v Kijevu. Pred leti sta postala politična zaveznika, sprla pa sta se potem ko je Sakašvili Porošenka obtožil, da osebno preprečuje napore za odpravo korupcije v pokrajini Odessa.