Na ulicah vojska

VIDEO: "Vesoljni potop" v Ninu, Zadar pa deževni rekorder

S.R.
12. 9. 2017, 08.08
Posodobljeno: 12. 9. 2017, 11.40
Deli članek:

Dalmacija, ki se je celotno poletje bojevala s katastrofalnimi požari, se zdaj sooča še z apokaliptičnimi poplavami. Voda je povsem preplavila mesto Nin.

Facebook/Croliday
Poplave v mestu Nin v občini Zadar.

Glede na podatke o padavinah iz 5889 meteoroloških postaj se je Zadar v ponedeljek zavihtel na sam vrh lestvice mest z največjo količino padavin. Presegel je tudi območja na Floridi, ki jih je zalil orkan Irma. 

Neverjetna količina vode iz neba in katastrofalne poplave v Zadru so posledica razmeroma počasi premikajočega se ciklona in posebnih značilnosti terena tega dela obale, nad katero se razteza gorski greben Velebit. V Zadru je včeraj do 14. ure tako padlo kar 340 litrov dežja na kvadratni meter, kar je trikrat več od običajne mesečne količine padavin, s takšno količino vode pa bi lahko napolnili kar 100.000 olimpijskih bazenov, je za hrvaški Jutarnji List pojasnil meteorolog Nikola Vikić-Topić.

Danes je na pomoč priskočila tudi hrvaška vojska. Tako je na terenu približno 200 gasilcev in 50 vojakov, za črpanje pa uporabljajo kar 107 črpalk. Mestne oblasti v Zadru medtem sporočajo, da je treba vodo iz vodovoda nujno prekuhavati. 

Nin pod vodo

Dramatične vremenske razmere se nadaljujejo tudi danes, trenutno je namreč najhuje v mestu Nin, kjer so razglasili izredne razmere. Pristojne službe naj bi sicer imele zadeve pod nadzorom, prebivalci pa naj ne bi bili ogroženi. Na facebooku objavljen posnetek razkriva katastrofalne razsežnosti poplav v tem mestu pri Zadru.

Že v večernih urah so morali evakuirati 15 delavcev podjetij Cromaris in Solana, ki so zaradi poplavljenih cest ostali ujeti v zgradbi.

Mestne oblasti prebivalce pozivajo, naj zaradi lastne varnosti ne zapuščajo svojih domov, če to ni nujno potrebno. Medtem je vojska na ulice poslala tudi amfibijsko vozilo, ki preverja dejanske razmere na terenu.