Dolgoletna blokada

Se bodo po desetletjih spora končno dogovorili glede imena države?

B.K.
1. 9. 2017, 09.38
Posodobljeno: 1. 9. 2017, 10.17
Deli članek:

Zunanja ministra Makedonije in Grčije sta se dogovorila, da bosta državi ponovno oživili pogovore o uradnem imenu Makedonije.

Reuters
Makedonski zunanji minister Nikola Dimitrov (desno) z grškim kolegom Nikosom Kotziasom.

Makedonski zunanji minister Nikola Dimitrov je na novinarski konferenci po zaključku sestanka z grškim kolegom v makedonski prestolnici Skopje poudaril, da je nujno, da Grčija prepozna novo realnost po zadnjih volitvah v Makedoniji, ko je prišlo do zamenjave vladajoče politične elite. Ta nova realnost bi se naj odražala v “iskreni želji” po dobrih odnosih z Atenami.

“Pričakujemo in upamo na pomoč v zvezi z Evropsko intergacijo in želimo, da drug v drugem vidimo prijatelja in zaveznika, ne pa da se skušamo prelisičiti,” je dejal Dimitrov.

Njegov grški kolega Nikos Kotzias je zatrdil, da želi Grčija videti, da bi se  ta “ljuba severna država priključila Natu in Evropski uniji – a da se to zgodi, mora spoštovati pravila EU in Nata.” Kotzias se je nanašal na načela konsenza vseh držav članic, za vstop druge države članice. S tem mehanizmom Grčija že dolga leta blokira makedonsko pot k evro-atlantskim integracijam.

Grčija in Makedonija sta v konfliktu že več kot 25 let in to zaradi imena Makedonija, ki po mnenju grčije kaže na njene ozemeljske težnje po severni grški regiji z istim imenom. Grčija zato že od leta 1991 blokira mednarodno priznanje Makedonije pod tem imenom in zavira vstop te države v evro-atlantske strukture.

Pogovori se bodo, če bo šlo vse po načrtih, začeli jeseni, po lokalnih volitvah v Makedoniji.