Preimenovanje

Titov trg na smetišču zgodovine: Zagreb se ga je odrekel

M.K.
1. 9. 2017, 09.06
Posodobljeno: 1. 9. 2017, 11.30
Deli članek:

Na maratonski seji mestne skupščine Zagreba, je bila kakšno uro po polnoči s preglasovanjem sprejeta odločitev o preimenovanju osrednjega trga hrvaške prestolnice.

Twitter
Hrvaška politična desnica se že več let goreče zavzema za spremembo imena Trga maršala Tita.

Trg sredi Hrvaške prestolnice, ki po mnenju številnih meščanov velja za najlepšega v Zagrebu, se bo v prihodnje imenoval Trg Republike Hrvaške. Takšnemu izidu je botrovalo politično kockanje z mestnimi oblastmi in pa zahteva, ki jo je v zameno za podporo zagrebškemu županu Milanu Bandću postavila predstavnika stranke skrajnih desničarjev Neodvisni za Hrvaško Bruna Esih in Zlatko Hasanbegović. Predlagatelja sta sinočnjo odločitev ocenila za zgodovinski trenutek, prepričana, da ga bodo za takšnega prepoznali tudi “prihodnji rodovi, ki bodo osvobojeni iracionalne titolatrije”.

“Prepričan sem, da je glede nocojšnje teme in te točke dnevnega reda, to zadnje, kar se imeli za povedati v tem posvečenem prostoru v obrambo jugoslavanskega komunističnega diktatorja imenovanega Tito. Verjamem, da v tem častnem domu nikdar več ne bo sedela titoistična večina,” je v sklepnem govoru povedal Hasanbegović.

Trg je nosil ime partizanskega poveljnika in jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita od leta 1946, nasprotniki pa so si četrt stoletja prizadevali za spremembo imena.

Kot je še povedal, sta muzej zgodovine in zagrebški mestni mestni izkazala zanimanje, da bi po odstranitvi tabel z mestnih zgradb, le-te hranila kot pomemben zgodovinski artefakt.

Predsednik sveta Donji Grad, Petar Paradžik, mestne četrti, ki ji Trg maršala Tita tudi teritorijano pripada, se je izrekel proti spremembi imena. Kot razlog svojega nasprotovanja je navedel, da ve, kdo in zakaj je pobudnik takšnega ravnanja. “Hočete da slavimo pozdrav “Za dom pripravljeni”, da slavimo ustaštvo in Neodvisno državo Hrvaško. To me moti,” je povedal.

Nestrankarski Marko Toranjac pa je izrazil mnenje, da umikanje imena Trga maršala Tita ne pomeni obračunavanja s totalitarizmom, temveč obračunavanje z antifašizmom.

Medtem ko hrvaška politična levica meni, da gre za umazano politično trgovanje in za nov napad na simbole protifašističnega boja, desnica slavi, saj se njeni predstavniki že več let goreče zavzemajo za spremembo imena Trga maršala Tita. Seveda pa velik del javnosti tudi meni, da je ukvarjanje z imeni trgov in ulic povsem nepomembno, zlasti v gospodarskih in družbenih razmerah, v kakršnih se trenutno nahaja Hrvaška, saj to ne bo imelo nobenega vpliva na kakovost življenja običajnih ljudi.

“Če bi moj ded videl današnjo Hrvaško, bi sam snel tablo s trga. Že zdavnaj,” je javno razpravo o preimenovanju trga že pred časom na družabnem omrežju komentirala Titova vnukinja Saša Broz.