Na znameniti ulici Rambla

Morilska vožnja na ulico pripeljala nepregledno množico ljudi

D. B./STA
26. 8. 2017, 19.17
Posodobljeno: 26. 8. 2017, 19.33
Deli članek:

V katalonski prestolnici Barcelona poteka množični shod proti terorizmu, s katerim se udeleženci odzivajo na nedavna napada v Kataloniji, v katerih je bilo ubitih 15 ljudi.

Reuters
Tragični dogodek se je pred devetimi dnevi odvil na ulici Rambla.

Shoda se med tisoči ljudmi udeležujejo tudi španski premier Mariano Rajoy, španski kralj Felipe VI. in evropski komisar za energijo, Španec Miguel Arias Canete.

Shod se je začel ob 18. uri na trgu Placa de Catalunya. Od tam se je na morilsko vožnjo pred devetimi dnevi odpravil terorist v kombiju, ki je na znameniti ulici Rambla zapeljal med množico ljudi. Ubil jih je 13, več kot sto je bilo ranjenih.

Čez nekaj ur je nato sledil še podoben napad v Cambrilsu, južno od Barcelone, kjer je umrl en človek. Med smrtnimi žrtvami napadov je še voznik avtomobila, s katerim je želel zbežati eden od osumljencev za napad.

Rajoy je v petek vse pozval k udeležbi na današnjih demonstracijah. "Z vso katalonsko družbo in Španijo bomo izrazili enotnost in nasprotovanje terorizmu. Izkazali bomo tudi sočutje z Barcelono," je poudaril.

Twitter
Na posnetkih lokalnih medijev, ki v živo prenašajo dogodek, je videti nepregledno množico.

Prvi španski kralj na demonstracijah

Shoda, ki sta ga pripravila katalonska vlada in barcelonska občina, se udeležuje tudi katalonski predsednik Carles Puigdemont, pa tudi španski kralj Felipe VI. in evropski komisar Canete, ki zastopa Evropsko komisijo. Felipe VI. je sicer prvi španski kralj, ki se od ponovne vzpostavitve monarhije leta 1975 udeležuje kakšnih demonstracij.

Na posnetkih lokalnih medijev, ki v živo prenašajo dogodek, je videti nepregledno množico na tisoče ljudi, ki so napolnili trg in Ramblo ter druge okoliške ulice, ki med drugim nosijo napise "Ni me strah", "Najboljši odgovor: mir" in "Ne islamofobiji". Nosijo tudi napise proti prodaji orožja. Številni vihtijo katalonske zastave.

Twitter
Med drugim nosijo napise "Ni me strah", "Najboljši odgovor: mir" in "Ne islamofobiji".

Podobne shode naj bi danes pripravili tudi drugod po državi, med drugim v španski prestolnici Madrid, Valenciji in Vigoju.

Policija je 12-člansko teroristično celico, ki je izvedla napada, že onesposobila - šest jih je ubila, dva sta umrla v eksploziji v Alcanarju, ko se je skupina pripravljala na še večji napad. Dva osumljenca je sodnik zaradi pomanjkanja dokazov izpustil iz pripora, dva pa sta še vedno priprta.