Trump odreja

Prepoved za transseksualce v vojski

G.G./STA
26. 8. 2017, 10.40
Posodobljeno: 26. 8. 2017, 10.42
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek podpisal memorandum, ki transseksualnim osebam prepoveduje pridružitev ameriški vojski.

Reuters
Donald Trump in podpredsednik Mike Pence.
Med približno 1,3 milijona aktivnimi pripadniki ameriške vojske je po ocenah od 1320 do 15.000 transspolnih oseb.

V pričakovani potezi je Trump vojski odredil vrnitev k dolgoletni politiki in praksam glede vojaške službe, ki so bile v veljavi pred junijem lani. Prvega julija lani je tedanji obrambni minister ZDA Ashton Carter sporočil, da bodo lahko v oboroženih silah ZDA odprto služili tudi transseksualci, ministrstvo pa bo plačalo vse stroške, ki so povezani s spremembo spola.

Trumpova odločitev, ki bo v veljavo stopila 23. marca prihodnje leto, transseksualnim osebam prepoveduje pridružitev vojski, obstoječim pripadnikom pa odreka kritje stroškov, povezanih s spremembo spola.

Minister za obrambo Jim Mattis in vodstvo ministrstva za domovinsko varnost naj bi po memorandumu do sredine februarja pripravili načrt njegove implementacije. Trump je Mattisu ob tem prepustil presojo, kaj storiti s transseksualci, ki so že v vojski. Odprto mu je pustil tudi možnost, da ga lahko v sodelovanju z vodstvom domovinske varnosti kadar koli pisno obvesti o upravičenosti za spremembo te politike.

Na Trumpa se je po petkovem podpisu memoranduma vsul plaz kritik, ki so pretežno usmerjene v dejstvo, da se je za ta korak odločil ravno v času orkana Harvey. Demokrati Trumpu očitajo, da orkan izkorišča za prikritje sprejema memoranduma. Javnost namreč v takih vremenskih razmerah ne najde dovolj časa, da bi pozornost namenila še predsednikovim odločitvam, menijo v demokratskem taboru.

Trump je konec julija na Twitterju kot glavni razlog za to, da transseksualci ne smejo služiti v vojski, navedel "ogromne zdravstvene stroške in razdor", ki bi ga povzročila njihova prisotnost v vojski.