Mobilna verzija
06:58 20. marec 2018

Osumljenec za teroristični napad priznal odgovornost

J.P./STA Helsinki
0 Posodobljeno: 14:17 / 22.8.2017

Osumljenec za napad v finskem mestu Turku Abderrahman Mechkah je med današnjim zaslišanjem pred preiskovalnim sodnikom priznal, da je izvedel napad, v katerem sta umrli dve osebi, še osem pa je bilo ranjenih, je povedal njegov odvetnik Kaarle Gummerus. Sodišče je zanj odredilo pripor.

Abderrahman Mechkah

Današnje zaslišanje 18-letnega Maročana je potekalo prek video povezave, saj je še vedno v bolnišnici, potem ko ga je policija med petkovo aretacijo ustrelila v nogo. Foto: Profimedia

"Napadalec v Turkuju je osumljen umorov in poskusov umorov s terorističnim namenom, zanj pa je (sodišče) odredilo pripor," je prek Twitterja sporočilo finsko tožilstvo.

Današnje zaslišanje 18-letnega Maročana je potekalo prek video povezave, saj je še vedno v bolnišnici, potem ko ga je policija med petkovo aretacijo ustrelila v nogo. Večina zaslišanja je potekala za zaprtimi vrati.

Po navedbah finskih preiskovalcev si je napadalec za tarče izbral ženske. Dve ženski - obe Finki - je zabodel do smrti. Še osem ljudi je bilo ranjenih, med njimi šest žensk in dva moška. Policija incident preiskuje kot teroristični napad, prvi na Finskem.

Radikaliziran

18-letni osumljenec je v državo prispel v začetku leta 2016 in zaprosil za azil. Živel je v sprejemnem centru v Turkuju.

Finska obveščevalna služba Supo je v ponedeljek sporočila, da je v začetku leta prejela namig, da se je Mechkah radikaliziral in kazal interes za ekstremistične ideje. Namig pa ni vseboval informacij o morebitni grožnji napada.

Poleg 18-letnika je policija v noči na soboto v raciji v stanovanju v mestu aretirala še štiri ljudi, stare od 18 do 28 let, ki so prav tako Maročani. Vsi so zanikali vpletenost v napad. Policija je izdala mednarodno tiralico za še enim osumljencem.

Vaš prispevek