Drago varovanje Trumpovih

Ameriški tajni službi že zmanjkuje denarja za plače

M.K./STA
21. 8. 2017, 15.58
Posodobljeno: 21. 8. 2017, 17.04
Deli članek:

Stroški varovanja predsednika Donalda Trumpa in družine so zaradi nekaterih posebnosti namreč veliko višji, kot so bili pri prejšnjih predsednikih.

Profimedia
Okoli 100 agentov bo predvidoma preseglo plačni limit.

Direktor ameriške tajne službe Randolph Alles je za časopis USA Today priznal, da je proračun agencije, ki skrbi za varnost predsednika ZDA in njegove družine, izčrpan.

Problem sicer ni v denarju, saj lahko kongres izredno nameni več sredstev. Problem je bolj v tem, da je že okoli 1000 agentov prišlo do tistega maksimalnega zneska, ki jim ga lahko izplačajo po delovni pogodbi za običajne ure dela in nadure. Tajna služba zato potrebuje več agentov ali pa spremembo delovne zakonodaje.

V kongresu se trenutno pogajajo o tem, da maksimalni znesek letne kompenzacije agentom skupaj z nadurami s sedanjih 160.000 povišajo na 187.000 dolarjev, kar pa po besedah Allesa ne bo dovolj niti kratkoročno, saj bo okoli 100 agentov še vedno preseglo limit.

Predsednik Trump pogosto potuje na svoji posestvi na Floridi in v New Jerseyju, potujejo pa tudi ožji člani njegove družine, ki jih je tajna služba dolžna varovati. To sta sinova Eric in Donald mlajši, pa hči Ivanka in zet Jared Kushner.

Agenti tajne službe varujejo tudi prvo damo Melanio Trump, ki pa je bila doslej, odkar se je preselila v Washington, zelo prijazna do njihovega proračuna, saj ne potuje veliko in tudi nima veliko samostojnih javnih nastopov.