Robotski bojni sistemi

Opozarjajo pred "morilskimi roboti"

G.G.
21. 8. 2017, 08.19
Posodobljeno: 21. 8. 2017, 09.13
Deli članek:

Več kot 100 strokovnjakov s področja robotike poziva Združene narode, da ukrepajo in preprečijo razvoj “morilskih robotov”.

Reuters

Strokovnjake najbolj skrbi, da bi države začele izdelovati avtonomne bojne sisteme in jih nenadzorovano uporabljati v vojaških konfliktih. To bi po njihovem odprlo “pandorino skrinjico” in vodilo k revoluciji v bojevanju, ki bi lahko oborožene konflikte naredila še bolj nečloveške. Bojazen ne gre v smeri Terminatorja, kjer poskušajo roboti uničiti človeštvo, ampak v smeri uporabe in zlorabe teh samodejnih ubijalskih sredstev v vojski in represivnih organih. 

116 strokovnjak zato od Združenih narodov zahteva, da tovrstno robotsko tehnologijo dodajo na seznam prepovedanega orožja. Med njimi sta tudi šef Tesle Elon Musk in Mustafa Suleyman ustanovitelj podjetja DeepMind Technologies, ki ga je kupil Google. Že leta 2015 pa je več kot 1000 tehnoloških strokovnjakov na Združene narode naslovilo pismo, v katerem razlagajo, kakšne nevarnosti utegne prinesti uporaba avtonomnih orožij. Po njihovem bi bilo potrebno tudi zagotovilo, da odločitev o uporabi "morilskih robotov" ostane v rokah človeka in ne algoritmov.

Danes je bil predviden sestanek skupine ZN za tovrstno orožje, vendar je bil odpovedan in preložen na november.