Blizu Singapurja

VIDEO: Ameriška vojaška ladja trčila s tankerjem

J.P./STA
21. 8. 2017, 07.12
Posodobljeno: 21. 8. 2017, 10.54
Deli članek:

Ameriški vojaški rušilec John S. McCain je zgodaj zjutraj vzhodno od Singapurja trčil s tankerjem, pri čemer se je poškodovalo pet ameriških mornarjev, deset pa jih pogrešajo. Na območju poteka obsežno iskanje in reševanje, pri čemer sodelujejo plovila in letala iz ZDA, Singapurja in Malezije.

Profimedia
Ladja John S. McCain je bila na poti iz svoje japonske baze na rutinski obisk Singapurja.

Vzroki za trčenje, po katerem je rušilec utrpel škodo na zadnjem levem bok, zaenkrat niso znani. Štiri od petih poškodovanih mornarjev so s helikopterjem že prepeljali v Singapur, nihče pa ni v življenjski ogroženosti. Peti poškodovani mornar ni potreboval zdravniške oskrbe.

Zaradi škode v ladijskem trupu je voda zalila več razdelkov ladje, vključno s spalnimi kabinami, strojnico in prostorom za komunikacijo. Posadka je ustavila nadaljnje poplavljanje plovila.

Ladja pluje od leta 1994 in ima več kot 300 članov posadke.

Tudi tanker Alnic MC, ki pluje pod liberijsko zastavo, je utrpel škodo na sprednjem delu plovila, približno sedem metrov nad vodno gladino, njegovi mornarji pa so nepoškodovani. Prav tako ne poročajo o razlitju nafte.

Po trku z nekoliko večjim liberijskim tankerjem, ki v dolžino meri 182 metrov, je bil 154-metrski ameriški rušilec še vedno sposoben za plovbo. V pristanišče v Singapurju sta ga pospremili dve plovili.

Rušilec John S. McCain nosi ime po dveh nekdanjih admiralih ameriške mornarice - po dedku in očetu republikanskega senatorja iz Arizone Johna McCaina, ki je sporočil, da skupaj z ženo Cindy molita in mislita na pogrešane mornarje. Podobno je sporočil tudi ameriški predsednik Donald Trump.

Druga nesreča v dveh mesecih

To je že druga nesreča vojaške ladje iz 7. tihomorske flote v dveh mesecih. Junija je nedaleč od Japonske s tovorno ladjo trčila vojaška ladja Fitzgerald, pri čemer je umrlo sedem ameriških mornarjev. Po preiskavi so kapitanu Fitzgeralda odvzeli poveljstvo, zaradi površnega dela pa so kaznovali tudi nekaj drugih mornarjev.

Ladja John S. McCain je bila na poti iz svoje japonske baze na rutinski obisk Singapurja. Ladja pluje od leta 1994 in ima več kot 300 članov posadke.