Preiskava

Je napadalec v Turkuju namerno napadal ženske?

M.K./STA
20. 8. 2017, 19.20
Posodobljeno: 21. 8. 2017, 15.06
Deli članek:

Finska policija preučuje, ali je petkov napadalec v Turkuju namerno napadel ženske.

Reuters
Množica se je zbrala danes na spominski slovesnosti na trgu Puutori v Turkuju.

Osem od desetih žrtev njegovega napada z nožem so bile namreč ženske. Dve - obe Finki - sta na koncu umrli.

"Na tej točki preliminarne preiskave menimo, da njegova dejanja kažejo na to, da je hotel škodovati ženskam," je dejala Crista Granroth iz finskega nacionalnega preiskovalnega urada.

Na Finskem so sicer prvi teroristični napad v državi danes obeležili z minuto molka po vsej državi. Na trgu v Turkuju, kjer je prišlo do napada, pa se je zbralo več sto ljudi.

Reuters
Hassan Zubier, je bil v napadu tudi sam ranjen, a je priskočil na pomoč ženski, ki je kasneje sicer umrla.

Med udeleženci spominskega shoda so bili številni medicinski reševalci, tudi Britanec Hassan Zubier, ki se je v času napada slučajno znašel na kraju dogodka. V napadu je bil tudi sam ranjen, a je priskočil na pomoč ženski, ki je kasneje sicer umrla. Danes je na kraj dogodka prišel neposredno iz bolnišnice in v invalidskem vozičku.

Spominske slovesnosti na trgu Puutori v Turkuju se je udeležil tudi tamkajšnji nadškof Kari Makinen, sicer vodja finske luteranske cerkve. Zvonovi katedrale v Turkuju pa so zvonili 15 minut, preden so povsem utihnili, da so se ljudje lahko žrtvam poklonili z minuto molka.

Podobne slovesnosti so opravili tudi drugod po državi.

Napad v Turkuju je izvedel 18-letni Maročan, prosilec za azil. Policija ga je s strelom ranila in je trenutno v bolnišnični oskrbi. Njegov motiv za napad pa zaenkrat še ni znan.