po arbitražni odločitvi

Hrvaški premier za umiritev razmer

J.P./STA
1. 7. 2017, 16.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes ocenil, da je po objavi razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško treba umiriti razmere. Veliko pričakuje od sestankov s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem. "Imava zelo odprt dialog, slišiva se po telefonu", kmalu pa se bova srečala v Ljubljani, je dejal.

Profimedia
Veliko pričakuje od sestankov s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem.

Po četrtkovi objavi arbitražne sodbe je namreč premier Cerar Plenkovića za 12. julij povabil na pogovor v Ljubljano.

Ob robu konference Dubrovnik Forum je na novinarsko ugotovitev, da je težko voditi pogajanja, ko imata strani povsem nasprotna stališča, Plenković danes še odgovoril, da je najbolj pomembno, da se pogovarjata.

"Bistveno je, da ni nobenih enostranskih potez," je še dejal.

Ne priznavajo razsodbe

Arbitražno sodišče je po štirih letih dela v četrtek objavilo razsodbo o meji med državama na kopnem in na morju. Med drugim je presodilo, da velika večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, določilo pa je tudi 2,5 navtične milje široko stično območje Slovenije z odprtim morjem.

Hrvaška razsodbe ne priznava, ker da je iz arbitraže izstopila na podlagi odločitve sabora, ker naj bi bilo delovanje arbitražnega sodišča nepopravljivo kontaminirano zaradi afere z nedovoljenimi pogovori med slovenskim arbitrom in agentko leta 2015.