Prepoved prenosnikov

ZDA bodo elektronske naprave prepovedale na vseh letih v in iz države

B.K.
29. 5. 2017, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Po tem, ko so Združene države Amerike prepovedala elektronske naprave v kabinah letov iz nekaterih letališč na bližnjem vzhodu ter zagrozile z enakim ukrepom za nekatera evropska letališča, bi po novem pristopu v kabinah letal prepovedali elektronske naprave za vse lete v in iz ZDA.

Profimedia

Ameriški minister za domovinsko varnost John Kelly je v nedeljskem pogovoru za televizijo Fox news dejal, da nameravajo ZDA prepovedati elektronske naprave v ročni prtljagi na vseh letih, ki letijo v ali iz Združenih držav.

»S tem so obsedeni, teroristi. Z idejo, da bi strmoglavili letalo med letenjem, še posebej, če gre za ameriško letalo polno Američanov,« je dejal Kelly v obrambo predlaganemu ukrepu.

Profimedia
Problematični naj bi bili tudi elektronski bralniki.

Že marca je sicer ameriška vlada uvedla omejitve na večje elktronske naprave v letalski kabini, a te veljajo le za lete z 10 letališč v Turčiji, na bližnjem vzhodu in v arbaskih deželah.

Kelly je poudaril, da je omenjena prepoved le eden izmed vrste ukrepov v širši strategiji zagotavljanja letalske varnosti. Kdaj nameravajo splošno prepoved uvesti, ni komentiral.

Letalski prevozniki so zaskrbljeni, da bo prepoved prenosnih računalnikov na letih zmanjšala povpraševanje po potovanjih v ZDA, a tudi prevozniki ne želijo incidentov na svojih letih.