Smo pripravljeni na posledice?

Opozorilo obveščevalca: "Grozi sabotaža, ki vam ne bo dala spati"

T.L.
16. 5. 2017, 19.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Napadi na ključne infrastrukturne objekte so realnost in ne oddaljen scenarij, opozarja šef nizozemske obveščevalne službe (AIVD) Rob Bertholee.

Profimedia
Povezanost svetovne infrastrukture ima svoje prednosti in slabosti, svari nizozemski obveščevalec.

"Svetu grozi sabotaža, ki vam ne bo dala spati," je na konferenci o informacijski varnosti v Den Haagu opozarjal vodja nizozemske obveščevalne službe (AIVD) Rob Bertholee.

Tovrstna sabotaža bo povzročila pretres, kaos in nemire, je dodal. Govoril je o sabotaži, katere tarča je življenjsko pomembna infrastruktura. In to so napadi, ki nam lahko kratijo nočni spanec.

Opozorila ni izrekel brez osnove. Bertholee je spomnil, da je bila leta 2012 tarča napada največje savdijsko naftno podjetje, tri leta kasneje pa so hekerji vdrli v ukrajinsko podjetje za distribucijo električne energije, zaradi česar nekaj ur ni bilo električne energije. "Svetovna infrastruktura je medsebojno povezana, kar prinaša prednosti, pa tudi pomankljivosti," opozarja strokovnjak.  

Nevarnost "cyber napada" je okoli nas, poudarja Bertholee. "Mislim, da smo bližje digitalni sabotaži, kot si mislimo," je poudaril. "Zamislite si, kaj bi se zgodilo, če je za dan, dva ali teden dni tarča sabotaže bančni sistem. Ali pa da pride do okvare na naši prometni mreži. Ali da izvedejo informacijski napad na kontrolorje letov v času, ko dajejo navodila letalom. Posledice bi bile katastrofalne," opozarja Bertholee.

"Na prihodnje grožnje  morajo biti države pripravljene, vlade in zasebni sektor pa morajo sodelovati," še priporoča šef nizozemskih obveščevalcev.

Sicer pa strokovnjaki zdaj menijo, da so odkrili povezavo med Severno Korejo in kibernetskim napadom, ki se je zgodil konec minulega tedna. Za doslej največji napad sicer nihče še ni prevzel odgovornosti.