Strašni pozivi

Pozor, smrtonosna igra preži na naše otroke

mv
12. 5. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Sinji kit je grozljiva igra, ki se širi prek mobilnih telefonov in preži na »psihično labilne najstnike« ter jih nagovarja k strašnim dejanjem.

Profimedia
Filip Budeikin, iznajditelj samomorilske igre, čaka na sojenje v Sankt Peterburgu.

»Vsako nalogo moraš marljivo izpolnjevati in nihče ne sme vedeti nič o tem. Ko zaključiš vse naloge, mi pošlješ fotografijo. Na koncu igre umreš,« se glasi uvodno sporočilo igre Sinji kit, ki je v državah nekdanjega sovjetskega bloka povzročila več deset samomorov. Za idejo stoji 21-letni Filip Budeikin, ki je trenutno v priporu in čaka na začetek sojenja. Po poročanju ruskih medijev naj bi svoj zločin priznal in celo dejal, da so otroci, ki so storili samomore, »tako ali tako biološki odpad«.

17 najstnikov, večinoma deklet,

naj bi si vzelo življenje po sodelovanju v igri Sinji kit.

Čeprav je Budeikin za zapahi, pa je koncept igre spodbudil številne posnemovalce, ki so poskušali nadaljevati širjenje grozljive ideje. Iz Hrvaške in Srbije poročajo o primerih pozivanja k sodelovanju v samomorilski igri.

Kako poteka igra?

Igra Sinji kit poteka 50 dni in za žrtve izbira domnevno psihološko labilne najstnike ter jih nagovarja k izpolnjevanju različnih nalog, kot so gledanje grozljivk, zbujanje ob ranih urah in samopoškodovanje. Igra se zaključi z izpolnitvijo zadnje naloge, ki je seveda samomor. Budeikin in njegovi sodelavci so eksperiment začeli leta 2013 in skozi čas izpopolnjevali taktiko prepričevanja mladoletnikov.

Oblasti ne morejo preprečiti Budeikinove komunikacije z zunanjim svetom.

»Najprej so v skupine na družbenih omrežjih privabili več tisoč najstnikov, potem pa poskušali oceniti, kateri izmed njih so najprimernejši za psihološke manipulacije,« je dejal preiskovalec Anton Breido. Administratorji skupin so potem med množico izbrali 20 oseb in jih vključili v igro. Nekaterim izmed teh so se naloge zdele prečudne, zato so odnehali. Tistim, ki so igro nadaljevali, pa so administratorji začeli zastavljati težje naloge. Najstnike so nagovarjali k rezanju žil, hoji po robu zgradbe in ubijanju živali, vse to pa so morali dokazati s posnetki in fotografijami. Večina izbranih je na tej točki odnehala, zato je na koncu ostala le majhna skupina tistih, ki so izpolnili vse zahteve administratorjev. »Tisti, ki so vztrajali do konca, so imeli občutek, da so zelo pomembni za širšo skupino, zato so počeli vse, da bi ostali v igri,« je povedal Breido. Največja težava, s katero se soočajo preiskovalci, pa je v tem, da je kar 15 od 17 žrtev na zahtevo administratorjev izbrisalo vsa sporočila pred samomorom.

Profimedia
Budeikin je najstnike prepričeval, da so ničvredni in da so svetu v napoto.

V priporu prejema ljubezenska pisma

Filip Budeikin je v priporu zaradi obtožb, da je prek sodelovanja v igri Sinji kit k samomoru napeljal najmanj sedemnajst srednješolk. Iz zloglasnega zapora Kresti v Sankt Peterburgu, kjer Budeikin že od novembra čaka na sojenje, so sporočili, da so prejeli veliko ljubezenskih pisem, ki jih mladeniču pošiljajo najstnice. Povedali so tudi, da zakon ne prepoveduje prejemanja in pošiljanja pisem, zato Budeikinu, ne glede na moralne zadržke, ne morejo preprečiti korespondence z mladoletnimi dekleti.

Budeikin je policiji povedal, da zavrača navedbe medijev, da naj bi bil kriv za 130 samomorov. Dejal je, da je bilo v njegovi igri aktivnih manj kot 50 mladostnikov.

Kit priplaval do Balkana

Sedemletna učenka ene od zagrebških osnovnih šol je na telefon prejela več sporočil z vsebino, ki navaja k sodelovanju v omenjeni igri. »Dobila sem sporočilo, da gre za rezanje žil na roki v obliki kita. Isto sporočilo je prejela večina našega razreda, vendar smo vsi sporočila takoj izbrisali,« je povedala osnovnošolka. Na primer se je že odzvala hrvaška policija, kjer so potrdili, da so seznanjeni z mednarodnim fenomenom Sinji kit. Otroke in starše so pozvali, naj v primeru prejetja tovrstnih sporočil zajamejo posnetek ekrana in ga posredujejo policiji, da bi ta lažje izsledila tiste, ki stojijo za pošastnimi ukazi. 

Profimedia
Budeikin na sodišču.