Opozorilo

Konec potrpljenja: Ljudje Severne Koreje ne dvomite v odločenost ZDA

D. B./STA
17. 4. 2017, 09.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriški podpredsednik Mike Pence je danes ob obisku demilitariziranega območja med Severno in Južno Korejo opozoril Pjongjang, da "je obdobja strateškega potrpljenja konec".

STA
Mike Pence

"Ljudje Severne Koreje, vojska Severne Koreje, naj ne dvomijo v odločenost ZDA, da bodo stale ob strani svojim zaveznicam. Zavezništvo med Južno Korejo in ZDA je jekleno," je dejal Pence.

S pomočjo sistema THAAD naj bi sestrelili rakete, izstreljene proti Južni Koreji iz Severne Koreje ali od drugod. Kitajska pa mu ostro nasprotje, čes da bi lahko omogočal vohunjenje za njenimi obrambnimi sistemi.

Ob tem je izrazil upanje, da bo Kitajska pomagala pri reševanju povečanih napetosti v regiji. "Pričakujemo, da bodo naredili več," je povedal.

Pence se je danes v Seulu srečal še s predsednikom južnokorejske vlade Hwang Kyo-ahnom, ki po odstavitvi predsednice Park Geun Hye začasno vodi državo. Dogovorila sta se za hitro namestitev ameriškega sistema protiraketne obrambne THAAD.

Po srečanju s Hwangom je Pence dejal, da je sodelovanje Kitajske v prizadevanjih proti severnokorejskemu jedrskemu in raketnemu programu ohrabrujoče, a izrazil zaskrbljenost, ker se je Peking zaradi nameščanja ameriške protiraketne obrambe odločil za povračilne ukrepe proti Seulu.

S pomočjo sistema THAAD naj bi sestrelili rakete, izstreljene proti Južni Koreji iz Severne Koreje ali od drugod. Kitajska pa mu ostro nasprotje, čes da bi lahko omogočal vohunjenje za njenimi obrambnimi sistemi.

Namen Penceovega obiska v Južni Koreji, ki poteka v senci povečanih napetosti med ZDA in Severno Korejo zaradi jedrske in raketne grožnje slednje, je izraziti solidarnost z južnokorejsko zaveznico. Severna Koreja je sicer v nedeljo z vzhodne obale izstrelila raketo, ki pa jo je kmalu po izstrelitvi razneslo.

Južna Koreja je prva postaja štiridnevne turneje v regiji, med katero bo ameriški podpredsednik obiskal še Japonsko, Indonezijo in Avstralijo. Zatrdil, je, da si bodo ZDA za varnost prizadevale z mirnimi sredstvi, a dodal, da so glede Severne Koreje "na mizi vse možnosti".