Nevarno rožljanje z orožjem

Kitajska svari: V morebitni vojni s Severno Korejo ne bo zmagovalcev

M.K./STA
14. 4. 2017, 13.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

ZDA ocenjujejo vojaške opcije v odgovor na severnokorejski program orožja. Kitajska in Rusija pozivata vse strani, vpletene v napetosti glede Severne Koreje, naj se vzdržijo stopnjevanja napetosti.

Reuters
Severnokorejski voditelj Kim Jong Un

Kot je danes potrdil neimenovani svetovalec Bele hiše za zunanjo politiko, ZDA menijo, da je samo vprašanje, "kdaj" in ne "če" bo Pjongjang izvedel nov provokativen preizkus.

Ta teden so se pojavile domneve, da bi severnokorejski režim lahko nov, šesti jedrski poskus izvedel v soboto, ko v Severni Koreji praznujejo dan sonca, s katerim se spominjajo 105. obletnice rojstva ustanovitelja države Kim Il Sunga. Pjongjang je tuje novinarje že opozoril, naj se pripravijo na "velik in pomemben dogodek".

Do zaostrovanja napetosti sicer prihaja v času, ko so ZDA v četrtek na položaje Islamske države v Afganistanu odvrgle največjo konvencionalno bombo, minuli teden pa prvič izvedle raketni napad na položaje sirske vojske od začetka državljanske vojne pred šestimi leti. ZDA so te dni svojo letalonosilko napotile proti Korejskemu polotoku.

Ameriški think tank je v sredo sporočil, da satelitski posnetki kažejo, da je severnokorejsko izstrelišče Pungje Ri pripravljeno na nov jedrski poskus, saj je na poligonu zaznati veliko aktivnost. Južnokorejska vojska pa je sporočila, da na območju ni zabeležila nič neobičajnega.

Neimenovani visoki ameriški predstavnik pa je dejal, da ameriški predsednik Donald Trump in podpredsednik Mike Pence tesno sodelujeta z vodji ameriške vojske in varnostnih služb glede vprašanja Severne Koreje pred azijsko turnejo podpredsednika ZDA prihodnji teden. Kot je povedal na brifingu pred obiskom, bo Pence obiskal Južno Korejo, Japonsko, Indonezijo in Avstralijo.

"Predsednik je bil zelo jasen, da ne bomo objavili prihodnjih morebitnih korakov, ko gre za vojaška vprašanja ali vprašanja nacionalne varnosti," je dodal.

Pred tem je Trump v četrtek tvitnil: "Imam veliko zaupanje, da bo Kitajska ustrezno ravnala do Severne Koreje. Če tega ne bo mogla storiti, bodo to storile ZDA s svojimi zaveznicami".

Pjongjang napovedal "neusmiljen" odgovor

Severnokorejska vojska je danes sporočila, da bo "neusmiljeno" odgovorila na vsako provokacijo ZDA, je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA. V zadnjem času so se napetosti glede severnokorejskega jedrskega programa še dodatno zaostrile.

V izjavi, ki omenja tudi napad ZDA na sirsko vojaško letališče, so zapisali, da je ameriški predsednik "vstopil na pot odrte grožnje in izsiljevanja Severne Koreje". "Bližje kot pridejo tako velike tarče, kot je letalonosilka z jedrskim orožjem, večji bo učinek neusmiljenih napadov," so poudarili v Pjongjangu. Proti Korejskemu polotoku je ameriška vojska v minulih dneh poslala svojo letalonosilko USS Carl Vinson s spremstvom. Severnokorejska vojska je tudi sporočila, da bodo ameriške vojaške baze v Južni Koreji in "tudi sedež zla, kot je (južnokorejska predsedniška) Modra hiša, zmlete v prah v nekaj minutah".

Kitajska opozarja na možnost izbruha severnokorejskega konflikta

Kitajska je danes pozvala vse strani, vpletene v napetosti glede Severne Koreje, naj se vzdržijo stopnjevanja napetosti. Medtem ko naraščajo napetosti med Pjongjangom in Washingtonom, je opozorila, da bi lahko konflikt "izbruhnil vsak hip" in da v morebitni vojni ne bo zmagovalcev.

"Pozivamo k premoru provokacij in groženj, preden bodo razmere postale tako slabe, da jih ne bo mogoče vrniti na prejšnje stanje," je dejal kitajski zunanji minister Wang Yi na novinarski konferenci v Pekingu. "Zadnje čase so napetosti narasle (...) in občutek imam, da bi konflikt lahko izbruhnil vsak hip," je dejal Wang po pogovorih s francoskim kolegom Jean-Marcom Ayraultom.

ZDA in Južna Koreja izzivata Severno Korejo, Severna Koreja pa počne enako, s tem pa ustvarjajo "potencialno nevarno ozračje", je opozoril. "Če bi prišlo do vojne, bodo vsi izgubili in nihče ne bo zmagovalec," je dodal. Kdorkoli bo izzval konflikt, "mora prevzeti zgodovinsko odgovornost in plačati ustrezno ceno," je še izpostavil. "Dialog je edina možna rešitev," je še poudaril Wang.

Rusija poziva k zadržanosti

"Moskva z veliko zaskrbljenostjo opazuje stopnjevanje napetosti na Korejskem polotoku," je novinarjem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ob tem je vse strani pozval k zadržanosti in jih prosil, naj se vzdržijo provokacij.

Neimenovani svetovalec Bele hiše za zunanjo politiko je danes dejal, da ZDA ocenjujejo vojaške opcije v odgovor na severnokorejski program orožja. Dodal je, da ameriški predsednik Donald Trump in podpredsednik Mike Pence tesno sodelujeta z vodji ameriške vojske in varnostnih služb glede vprašanja Severne Koreje pred azijsko turnejo podpredsednika ZDA prihodnji teden.

Ruski odposlanec za Severno Korejo Aleksander Macegora je danes dejal, da ne izključuje možnosti severnokorejskega jedrskega poskusa v bližnji prihodnosti, pri čemer je izrazil zaskrbljenost, da bi Trump, ki v svoji ekipi nima strokovnjakov za Severno Korejo, sprejel usodno odločitev. "Če bi gospod Trump poslušal ruskega strokovnjaka za Korejo s 40-letnimi izkušnjami, bi mu jaz svetoval, naj tega ne stori," je glede morebitnega ameriškega napada na Severno Korejo dejal Macegora za RIA-Novosti.

Reuters
Pjongjanga se ne namerava odpovedati svojemu jedrskemu in raketnemu programu.