Teroristični napad

"Očitno je imel zle namene"

T.L./STA
8. 4. 2017, 17.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prijeti osumljenec za napad v Stockholmu je 39-letni Uzbekistanec, je sporočilo tožilstvo.

Profimedia

Švedsko tožilstvo je danes sporočilo, da je prijeti osumljenec za napad v Stockholmu 39-letni uzbekistanski državljan, ki je obveščevalnim službam znan že od prej.

Načelnik policije Dan Eliasson je ob tem na novinarski konferenci dejal, da ne morejo izključiti možnosti, da je bilo v napad vpletenih več ljudi.

Sumi so se le še okrepili

Eliasson je dejal, da osumljenca "sumijo, da je peljal tovornjak", s katerim je zapeljal v petek v množico v središču prestolnice, da pa policija "ne more izključiti, da je vpletenih več ljudi". Dodal je, da "nič ne kaže, da bi imeli napačnega človeka. Nasprotno, sumi so se okrepili," je dodal.

Pred tem je policija danes sporočila, da so ga prijeli v petek zvečer v kraju Märsta in da je osumljen terorizma in umorov.

Kot je povedal vodja obveščevalne agencije Anders Thornberg, so obveščevalci podatke o osumljencu prejeli že lani, a njihova preiskava ni pokazala na povezavo s skrajneži. Kako dolgo osumljenec biva na Švedskem, še ni znano.

Namestnik švedskega generalnega tožilca Hans Ihrman je pojasnil, da tudi sedaj še ni znano, ali je osumljenec na družbenih omrežjih izražal podporo Islamski državi (IS) ali kateri drugi skrajni skupini. Preiskovalci sicer sedaj med drugim preiskujejo tudi njegov mobilni telefon in profile na družbenih omrežjih.

Dodal je, da so dejanja, ki jih je storil v petek, "sorodna terorizmu". "Obstajajo okoliščine, ki kažejo na namero škodovanja našemu prebivalstvu ter povzročitve strahu in nasilja".

Eliasson je še povedal, so v tovornjaku našli "napravo, ki ne spada tja". S forenzično preiskavo pa skušajo ugotoviti, ali gre morda za eksploziv ali vnetljivo snov.

Policija skopa z informacijami

Policija ni hotela povedati, ali ima osumljenec v državi dovoljenje za bivanje. Niso niti hoteli komentirati poročanja medijev, da naj bi priznal, da je izvedel napad.

Znan tudi še ni motiv napada. Na vprašanje, ali je osumljencu napad "uspel ali spodletel", pa je Eliasson odgovoril, da "ne vedo, kakšne namene je imel in koliko ljudi je nameraval ubiti. Očitno pa je imel zle namene," je dejal po poročanju spletnega portala The Local.

Povedal je še, da sedaj vodijo obsežno in dolgoročno preiskavo ter da jo izvajajo v sodelovanjem s tujimi in mednarodnimi akterji. So tudi v stalnem stiku s švedsko vlado.

Švedski premier Stefan Löfven je ob polaganju cvetja v bližini kraja petkovega napada pred tem danes napovedal, da bo na Švedskem v ponedeljek dan žalovanja, opoldne pa se bodo žrtvam po vsej državi poklonili z minuto molka.

"Danes žalujemo," je še dejal in izpostavil, da mora skupaj s sodržavljani bes zdaj spremeniti v "nekaj konstruktivnega". "Smo odprta, demokratična družba, in to bomo tudi ostali," je poudaril Löfven.

Pred tem se je v bližini kraja napada žrtvam poklonil tudi švedski kraljevi par.

Sožalje je Švedski izrekla tudi britanska premierka Theresa May, ki je Löfvena danes poklicala po telefonu. "Velika Britanija stoji Švedski trdno ob strani," je v izjavi poudarila Mayeva. Kot je pojasnila, sta se s švedskim kolegom strinjala o pomenu skupnega boja proti terorističnim grožnjam.

V napadu z ukradenim tovornjakom je moški v petek popoldne zapeljal v množico na križišču nakupovalnih ulic v središču Stockholma ter se nato zaletel v trgovino. Po podatkih policije so bili ubiti štirje ljudje, 15 je bilo ranjenih. Po najnovejših podatkih zdravstvenih oblasti je v bolnišnici še devet odraslih, od katerih so štirje huje ranjeni. Ostali so lažje ranjeni, v bolnišnici pa je tudi lažje ranjeni otrok.